W dniach 11-17.10.2021 r. zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW masło w blokach zbywały przeciętnie po 21,63 zł/kg, było to o 3,5% więcej niż tydzień wcześniej i o 10,6% drożej niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 23,48 zł/kg (4,70 zł za 200 gramową kostkę), o 6,3% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 14,7% drożej niż przed miesiącem. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 42,7%, a masła konfekcjonowanego – o 33,1%.
Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 12,09 zł/kg, o 1,5% więcej niż tydzień wcześniej i o 3,8% więcej niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 14,60 zł/kg i była o 0,3% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 0,8% wyższa niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było droższe o 32,2%, a PMP – o 23,9%.
Krajowi producenci ser Edamski zbywali przeciętnie po 16,09 zł/kg, o 3,0% drożej niż tydzień wcześniej i o 5,0% drożej niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 15,98 zł/kg i była o 0,9% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 5,8% wyższa niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 18,8%, a ser Gouda – o 13,5%.
Źródło: PIM / KOWR