W dniach 04-10.10.2021 r. zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW masło w blokach zbywały przeciętnie po 20,89 zł/kg, było to o 4,9% więcej niż tydzień wcześniej i o 11,4% drożej niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 22,08 zł/kg (4,42 zł za 200 gramową kostkę), o 4,3% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 10,8% drożej niż przed miesiącem. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 32,4%, a masła konfekcjonowanego – o 27,6%.
Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 11,91 zł/kg, o 2,1% więcej niż tydzień wcześniej i o 2,4% więcej niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 14,56 zł/kg i była o 0,4% niższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 1,1% wyższa niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było droższe o 27,4%, a PMP – o 25,1%.
Krajowi producenci ser Edamski zbywali przeciętnie po 15,63 zł/kg, o 3,8% drożej niż tydzień wcześniej i o 4,3% drożej niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 15,83 zł/kg i była o 4,5% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 3,1% wyższa niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 15,5%, a ser Gouda – o 16,7%.
Źródło: PIM / KOWR