W dniach 27.09-03.10.2021 r. zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW masło w blokach zbywały przeciętnie po 19,91 zł/kg, tyle samo, co tydzień wcześniej i o 10,4% drożej niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 21,17 zł/kg (4,23 zł za 200 gramową kostkę), o 0,7% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 7,9% drożej niż przed miesiącem. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 28,9%, a masła konfekcjonowanego – o 20,3%.
Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 11,66 zł/kg, o 0,5% mniej niż tydzień wcześniej i o 0,5% więcej niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 14,61 zł/kg i była o 0,6% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 1,5% wyższa niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było droższe o 27,3%, a PMP – o 25,2%.
Krajowi producenci ser Edamski zbywali przeciętnie po 15,05 zł/kg, o 1,5% taniej niż tydzień wcześniej i o 1,1% drożej niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 15,16 zł/kg i była o 0,4% niższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 2,2% wyższa niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 12,4%, a ser Gouda – o 11,7%.
Polska Izba Mleka