Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 12–18.07.2021 r. masło w blokach zbywały przeciętnie po 17,61 zł/kg, o 1% drożej niż tydzień wcześniej, ale nieznacznie (o 2 gr/kg) taniej niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 18,52 zł/kg (3,70 zł za 200 gramową kostkę), o 2% taniej niż w poprzednim tygodniu i o 0,5% taniej niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 33%, a masła konfekcjonowanego – o 13%.
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 11,39 zł/kg i była o około 2% niższa niż tydzień i miesiąc wcześniej. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 14,17 zł/kg, o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,5% więcej niż w trzecim tygodniu czerwca 2021 r. W odniesieniu do cen sprzed roku OMP było droższe o 32%, a PMP – o 23%.
Krajowi producenci ser Edamski zbywali przeciętnie po 14,53 zł/kg, o około 1% taniej niż tydzień wcześniej i przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 14,64 zł/kg i była nieznacznie (o 0,4%) niższa niż w poprzednim tygodniu, ale nieco (o 0,3%) wyższa niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 12%, a ser Gouda – o 9%.
PIM / KOWR