Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 10-16.05.2021r. masło w blokach zbywały przeciętnie po 17,57 zł/kg, o 1,4% taniej niż tydzień wcześniej i o 1,5% taniej niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 18,30 zł/kg (3,66 zł za 200 gramową kostkę), o 0,6% drożej niż w poprzednim tygodniu oraz o 0,7% taniej niż przed miesiącem. Masło w blokach było droższe niż przed rokiem o 41,5%, a masło konfekcjonowane – o 23,1%.
Cena zbytu OMP wyniosła 11,18 zł/kg i była o 0,1% wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 3,0% wyższa niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku płacono 13,89 zł/kg. Był to poziom cen o 0,4% niższy niż w poprzednim tygodniu i o 3,6% wyższy niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było droższe o 34,1%, a PMP – o 17,3%.
Krajowi producenci ser Edamski zbywali przeciętnie po 14,62 zł/kg, o 3,1% drożej niż tydzień wcześniej i o 0,4% drożej niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 14,97 zł/kg i była o 1,1% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 1,3% wyższa niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 5,6%, a ser Gouda – o 7,8%.
Źródło: PIM / KOWR