Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 19–25.04.2021r. masło w blokach zbywały przeciętnie po 17,76 zł/kg, nieznacznie (o 0,5%) taniej niż tydzień wcześniej, ale o 3% drożej niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 18,23 zł/kg (3,65 zł za 200 gramową kostkę), o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu. Cena tego produktu kształtowała się na poziomie sprzed miesiąca. Masło w blokach było droższe niż przed rokiem o 29%, a masło konfekcjonowane – o 19%.
Cena zbytu OMP wyniosła 10,82 zł/kg i była nieco (o 0,3%) niższa niż tydzień wcześniej, ale o 4% wyższa niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku płacono 13,98 zł/kg. Był to poziom cen o 4% wyższy niż w poprzednim tygodniu i o 8% wyższy niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było droższe o 33%, a PMP – o 16%.
Krajowi producenci ser Edamski zbywali przeciętnie po 14,21 zł/kg, o 2,5% taniej niż tydzień wcześniej i o 1,5% taniej niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 14,65 zł/kg i była o 0,9% niższa niż w poprzednim tygodniu, ale nieznacznie (o 0,3%) wyższa niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 4%, a ser Gouda – o 5%.
Źródło: PIM / KOWR