Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 29.03-04.04.2021 r. masło w blokach zbywały przeciętnie po 17,53 zł/kg, o 1,2% drożej niż tydzień wcześniej oraz o 8,9% drożej niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 18,34 zł/kg (3,67 zł za 200 gramową kostkę), o 0,6% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 5,6% drożej niż miesiąc wcześniej. Masło w blokach było o 21,1% droższe niż przed rokiem, a masło konfekcjonowane było o 11,5% droższe niż przed rokiem. Od stycznia br. masło w blokach podrożało o 19,2%, a konfekcjonowane o 12,9%.
Cena zbytu OMP wyniosła 10,49 zł/kg i była o 1,0% wyższa niż tydzień wcześniej i o 2,7% wyższa niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku płacono 13,05 zł/kg, o 0,5% więcej niż w poprzednim notowaniu i o 0,8% więcej niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było o 0,4% droższe, a PMP o 3,9% droższe. Od początku 2021 r. OMP podrożało o 6,7%, a PMP o 9,8%.
Ser Gouda zbywano przeciętnie po 14,71 zł/kg, o 0,7% drożej niż przed tygodniem oraz 1,9% drożej niż przed miesiącem. Cena sera Edamskiego wyniosła 14,55 zł/kg i była o 0,9% wyższa od notowanej w poprzednim tygodniu oraz o 4,1% wyższa niż miesiąc wcześniej. Ser Gouda był o 1,7% droższy niż przed rokiem, a ser Edamski o 5,7% droższy niż rok wcześniej.
Źródło: PIM / KOWR