Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 22-28.03.2021 r. masło w blokach zbywały przeciętnie po 17,31 zł/kg, o 0,8% taniej niż tydzień wcześniej oraz o 11,2% drożej niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 18,23 zł/kg (3,65 zł za 200 gramową kostkę), o 3,5% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 7,7% drożej niż miesiąc wcześniej. Masło w blokach było o 17,9% droższe niż przed rokiem, a masło konfekcjonowane było o 9,0% droższe niż przed rokiem. Od stycznia br. masło w blokach podrożało o 17,8%, a konfekcjonowane o 12,2%.
Cena zbytu OMP wyniosła 10,39 zł/kg i była o 2,0% niższa niż tydzień wcześniej i o 2,4% wyższa niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku płacono 12,96 zł/kg, o 2,5% mniej niż w poprzednim notowaniu i o 4,0% więcej niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było o 1,3% tańsze, a PMP o 2,6% droższe. Od początku 2021 r. OMP podrożało o 5,7%, a PMP o 9,0%.
Ser Gouda zbywano przeciętnie po 14,61 zł/kg, o 0,3% drożej niż przed tygodniem oraz 1,8% drożej niż przed miesiącem. Cena sera Edamskiego wyniosła 14,42 zł/kg i była o 2,0% wyższa od notowanej w poprzednim tygodniu oraz o 2,5% wyższa niż miesiąc wcześniej. Ser Gouda był o 3,6% droższy niż przed rokiem, a ser Edamski o 2,1% droższy niż rok wcześniej.
Źródło: PIM / KOWR