Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 22–28.01.2021 r. masło w blokach zbywały przeciętnie po 15,57 zł/kg, o 0,1% drożej niż tydzień wcześniej oraz o 2,8% drożej niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 16,93 zł/kg (3,39 zł za 200 gramową kostkę), o 0,9% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 3,9% drożej niż miesiąc wcześniej. Masło w blokach było o 4,5% droższe niż przed rokiem, a masło konfekcjonowane osiągnęło taką samą cenę jak przed rokiem. Od stycznia br. masło w blokach podrożało o 5,9%, a konfekcjonowane o 4,2%.
Cena zbytu OMP wyniosła 10,14 zł/kg i była o 1,3% wyższa niż tydzień wcześniej i o 2,3% wyższa niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku płacono 12,45 zł/kg, o 1,2% więcej niż w poprzednim notowaniu i o 0,1% więcej niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było o 6,9%, a PMP o 2,2% tańsze. Od początku 2021 r. OMP podrożało o 3,2%, a PMP o 4,7%.
Ser Gouda zbywano przeciętnie po 14,36 zł/kg, o 0,1% taniej niż przed tygodniem oraz 2,0% taniej niż przed miesiącem. Cena sera Edamskiego wyniosła 14,06 zł/kg i była o 3,0% wyższa od notowanej w poprzednim tygodniu oraz o 1,7% wyższa niż miesiąc wcześniej. Ser Gouda był o 0,5% droższy niż przed rokiem, a ser Edamski miał taką samą cenę jak rok wcześniej.
Źródło: PIM / KOWR