Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 15–21.01.2021r. masło w blokach zbywały przeciętnie po 15,56 zł/kg, o 2,1% drożej niż tydzień wcześniej oraz o 4,1% drożej niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 16,78 zł/kg (3,35 zł za 200 gramową kostkę), o 1,5% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 1,7% drożej niż miesiąc wcześniej. Masło w blokach było o 4,0% droższe niż przed rokiem, a masło konfekcjonowane – o 2,1% tańsze.
Cena zbytu OMP wyniosła 10,02 zł/kg i była o 1,2% wyższa niż tydzień wcześniej i o 2,8% wyższa niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku płacono 12,31 zł/kg, o 0,5% mniej niż w poprzednim notowaniu i o 1,0% więcej niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było o 8,3%, a PMP o 3,6% tańsze.
Ser Gouda zbywano przeciętnie po 14,37 zł/kg, o 0,6% drożej niż przed tygodniem, ale o 1,9% taniej niż przed miesiącem. Cena sera Edamskiego wyniosła 13,65 zł/kg i była o 2,9% wyższa od notowanej w poprzednim tygodniu, ale o 0,1% niższa niż miesiąc wcześniej. Ser Gouda był o 0,6%, a ser Edamski o 1,7% tańszy niż przed rokiem.
PIM / KOWR