Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 18–24.01.2021r. masło w blokach zbywały przeciętnie po 14,94 zł/kg, o 1% drożej niż tydzień wcześniej i o 2% drożej niż przed miesiącem.
Masło konfekcjonowane sprzedawano po 16,50 zł/kg (3,30 zł za 200 gramową kostkę), o 5 gr/kg drożej niż w poprzednim tygodniu, ale na poziomie zbliżonym do notowanego miesiąc wcześniej. Masło w blokach było tańsze niż przed rokiem o 1%, a masło konfekcjonowane – o 6%.
Cena zbytu OMP wyniosła 9,75 zł/kg i była o 1,5% niższa niż tydzień wcześniej, ale o 2% wyższa niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku, tak jak miesiąc wcześniej, płacono 12,19 zł/kg. Był to poziom cen o 2% wyższy niż w poprzednim notowaniu. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było tańsze o 10,5%, a PMP – o 2,5%.
Krajowi producenci ser Edamski, tak jak przed miesiącem, zbywali przeciętnie po 13,67 zł/kg, o 3% taniej niż tydzień wcześniej. Cena sera Gouda wyniosła 14,65 zł/kg i była o 1% wyższa od notowanej w poprzednim tygodniu i o 3% wyższa niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był o 2% tańszy niż przed rokiem, a ser Gouda – o 0,4% droższy.
PIM / KOWR