Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 11–17.01.2021 r. masło w blokach zbywały przeciętnie po 14,78 zł/kg, o 1% drożej niż tydzień wcześniej, ale o 1% taniej niż przed miesiącem.
Masło konfekcjonowane sprzedawano po 16,45 zł/kg (3,29 zł za 200 gramową kostkę), o 1% drożej niż w poprzednim notowaniu, ale nieznacznie (o 0,5%) taniej niż miesiąc wcześniej. Masło w blokach było tańsze niż przed rokiem o 3%, a masło konfekcjonowane – o 5%.
Cena zbytu OMP wyniosła 9,89 zł/kg wobec 9,83 zł/kg tydzień wcześniej. Był to poziom cen o 3% wyższy niż przed miesiącem, ale o 7% niższy niż w porównywalnym okresie 2020 r. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 11,91 zł/kg, o 2 gr/kg więcej niż w poprzednim notowaniu i o 6 gr/kg więcej niż w trzecim tygodniu grudnia 2020 r. W odniesieniu do cen sprzed roku PMP było o 6% tańsze.
Krajowi producenci ser Edamski zbywali przeciętnie po 14,06 zł/kg, o około 2% drożej niż tydzień i miesiąc wcześniej. Cena sera Gouda wyniosła 14,46 zł/kg i była nieznacznie (o 0,3%) niższa od notowanej w poprzednim tygodniu, ale o 3% wyższa niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 0,2%, a ser Gouda – o 1%.
PIM / KOWR