Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 30.11–6.12.2020 r. masło w blokach zbywały przeciętnie po 15,54 zł/kg, o 3,2% taniej niż tydzień wcześniej i o 4,4% taniej niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 16,99 zł/kg (3,40 zł za 200 gramową kostkę), o 1,4% taniej niż w poprzednim tygodniu i o 3,2% taniej niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku masło w blokach było o 4,7% tańsze, a masło konfekcjonowane – o 9,4% tańsze.
Cena zbytu OMP wyniosła 9,69 zł/kg i była o 2,1% wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 1,0% wyższa niż miesiąc wcześniej. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 11,62 zł/kg, o 1,8% mniej niż w poprzednim notowaniu i o 0,3% mniej niż w przed miesiącem. OMP było o 6,1% tańsze niż przed rokiem, a PMP – o 7,9% tańsze.
Krajowi producenci ser Edamski zbywali przeciętnie po 13,97 zł/kg, o 1,6% drożej niż przed tygodniem i o 3,5% drożej niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 14,60 zł/kg i była o 2,8% wyższa od notowanej w poprzednim tygodniu i o 0,1% niższa niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Edamski był o 2,7%, a ser Gouda o 3,9% droższy.
Źródło: PIM / ZSRIR MRIRW