Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 23–29.11.2020 r. masło w blokach zbywały przeciętnie po 16,05 zł/kg, o 3,2% taniej niż tydzień wcześniej i o 1,8% taniej niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 17,23 zł/kg (3,45 zł za 200 gramową kostkę), o około 1% taniej niż w poprzednim tygodniu i niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku masło w blokach było o 0,7% droższe, a masło konfekcjonowane – o 8,0% tańsze.
Cena zbytu OMP wyniosła 9,49 zł/kg i była o 1,3% niższa niż tydzień, ale o 1,0% wyższa niż miesiąc wcześniej. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 11,84 zł/kg, o 0,6% więcej niż w poprzednim notowaniu i o 3,7% więcej niż w ostatnim tygodniu października br. OMP było o 8,0% tańsze niż przed rokiem, a PMP – o 5,4%.
Krajowi producenci ser Edamski zbywali przeciętnie po 13,75 zł/kg, o 1,5% drożej niż przed tygodniem i o 0,6% drożej niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 14,20 zł/kg i była o 0,7% niższa od notowanej w poprzednim tygodniu i o 0,8% niższa niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku oba gatunki sera były o 3,8% droższe.
PIM / ZSRIR MRIRW