Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 16–22.11.2020 r. masło w blokach zbywały przeciętnie po 16,58 zł/kg, o 1% drożej niż tydzień wcześniej i o 4% drożej niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 17,45 zł/kg (3,49 zł za 200 gramową kostkę), o około 1% taniej niż w poprzednim tygodniu i niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku masło w blokach było o 5,5% droższe, a masło konfekcjonowane – o 5% tańsze.
Cena zbytu OMP wyniosła 9,61 zł/kg i była o około 3% wyższa niż tydzień i miesiąc wcześniej. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 11,77 zł/kg, o 1% więcej niż w poprzednim notowaniu i o 1,5% więcej niż w trzecim tygodniu października br. OMP było o 6% tańsze niż przed rokiem, a PMP – o 6,5%.
Krajowi producenci ser Edamski zbywali przeciętnie po 13,55 zł/kg, o 4% drożej niż przed tygodniem, ale o 3% taniej niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 14,30 zł/kg i była o 3% niższa od notowanej w poprzednim tygodniu, ale o 4% wyższa niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Edamski był droższy o 3%, a ser Gouda – o 6%.
Źródło: PIM / ZSRIR MRIRW