Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 9–15.11.2020 r. masło w blokach zbywały przeciętnie po 16,40 zł/kg, o 0,9% drożej niż tydzień wcześniej oraz o 7,2% drożej niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 17,55 zł/kg (3,51 zł za 200 gramową kostkę), o 0,1% taniej niż w poprzednim notowaniu oraz o 2,2% taniej niż miesiąc wcześniej. Masło w blokach było o 2,0% droższe niż przed rokiem, a masło konfekcjonowane – o 5,0% tańsze.
Cena zbytu OMP wyniosła 9,34 zł/kg i była o 2,5% niższa niż tydzień wcześniej, ale o 2,3% wyższa niż przed miesiącem. Jednak był to poziom cen o 7,2% niższy niż w porównywalnym okresie 2019 r. Za pełne mleko w proszku płacono 11,63 zł/kg, o 0,3% mniej niż w poprzednim notowaniu, ale o 0,1% więcej niż miesiąc wcześniej oraz o 5,6% mniej niż przed rokiem.
Krajowi producenci ser Edamski zbywali przeciętnie po 12,99 zł/kg, o 3,8% taniej niż przed tygodniem i o 5,9% taniej niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 14,76 zł/kg i była o 1,0% wyższa od notowanej w poprzednim tygodniu i o 6,8% wyższa niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Edamski był tańszy o 2,6%, a ser Gouda droższy o 6,7%.
Źródło: PIM / ZSRIR MRIRW