W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 02-08.10.2020 r. cena zbytu masła w blokach ukształtowała się na poziomie 16,25 zł/kg i była o 0,5% niższa niż w poprzednim tygodniu i o 7,2% wyższa niż miesiąc wcześniej.
Za masło konfekcjonowane średnio w kraju uzyskiwano 17,56 zł/kg (3,51 zł za 200 gramową kostkę), o 0,8% więcej niż tydzień wcześniej oraz 0,5% mniej niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen sprzed roku masło w blokach było o 0,8% droższe, a masło konfekcjonowane – o 3,5% tańsze.
Za odtłuszczone mleko w proszku w 45 tygodniu 2020 r. płacono 9,59 zł/kg, o 2,1% więcej niż w poprzednim notowaniu i o 4,9% więcej niż przed miesiącem.
Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 11,66 zł/kg i była o 2,1% wyższa niż przed tygodniem oraz o 1,0% niższa niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było o 2,1%, a PMP – o 4,8% tańsze.
Krajowi producenci za ser Edamski uzyskiwali przeciętnie 13,50 zł/kg, o 1,2% mniej niż przed tygodniem i o 0,4% mniej niż przed miesiącem oraz o 2,3% więcej niż przed rokiem. Cena sera Gouda wyniosła 14,62 zł/kg i była o 2,1% wyższa niż przed tygodniem i o 3,9% wyższa niż przed miesiącem. Ser Gouda był droższy o 6,8% niż przed rokiem.
PIM / ZSRIR MRIRW