Po głębokiej zapaści ceny trzody chlewnej odbijają, a może być lepiej, bo pogłowie trzody znacząco spadło - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Od maja 2016 r. ceny trzody w Polsce są wyższe niż rok wcześniej.
Jak obliczyli eksperci początkowo stopa ich wzrostu wynosiła kilka procent, ale w lipcu i w sierpniu wzrosła do ok. 20 proc.
We wrześniu cena skupu żywca wieprzowego wyniosła ok. 5,40 zł/kg i była o 17 proc. wyższa niż rok wcześniej.
Rolnicy mogą uzyskać jeszcze więcej, gdyż znacząco spadło pogłowie trzody.
W czerwcu 2016 r. pogłowie trzody wyniosło 10.239 tys. sztuk i było o 12 proc., tj. o 1.400,4 tys. sztuk niższe niż w czerwcu 2015 roku.
Pogłowie trzody na ubój o wadze 50 kg i więcej obniżyło się w tym okresie o 13,4 proc.
"Jest to dalszy bardzo głęboki spadek, zwłaszcza w odniesieniu do loch prośnych" - komentują eksperci IERiGŻ.
(PAP)