W dniu 6 marca 2016 roku średnia ważona cena masła w unii Europejskiej wynosiła 2,64 EUR/kg i była o 4,16% niższa niż przed miesiącem. W marcu unijne ceny masła znajdują się znacznie poniżej poziomu z analogicznego okresu 2015 roku, na początku miesiąca zniżka ta wynosiła 18,9%.
W analizowanym okresie nieco niższe niż średnio w UE były ceny masła w Polsce, która jest czwartym krajem we Wspólnocie pod względem wielkości produkcji tego przetworu mlecznego (za Niemcami, Francją i Irlandią). W dniu 6 marca 2016 roku jego ceny spadły do poziomu 2,42 EUR/kg, a więc były o 6,92% niższe niż przed miesiącem (w ujęciu PLN odnotowano identyczną zniżkę w skali miesięcznej do 10,48 PLN/kg). Stawki te były o 1,8% niższe od ceny interwencyjnej i o 8,3% niższe od średniej ważonej dla całej UE. Tłuszcz mleczny z Polski jest więc znów konkurencyjny.
Na rynku głównego odbiorcy masła z Polski, jakim są Niemcy, ceny tłuszczu mlecznego w marcu utrzymują się na poziomie nieco wyższym niż w Polsce. Na rynku największego unijnego producenta ceny masła w dniu 6 marca 2016 r. osiągnęły poziom 2,45 EUR/kg, czyli były o 9,26% niższe niż przed miesiącem.
W przypadku innego potentata –Holandii, również zaobserwowano spadek w skali miesięcznej. Tu dnia 6 marca 2016 r. średnia cena masła wynosiła 2,34 EUR/kg i była na pułapie o 10,34% niższym niż przed miesiącem. W przypadku Niemiec, ceny masła w trzecim miesiącu 2016 r.są niemal 30% niższe niż przed rokiem, w Holandii natomiast o ponad 30%.
Pomimo zniżek, jakie notowane były w ostatnich tygodniach, w przypadku cen masła w USA, obecnie przeciętna cena tony masła z Unii jest na znacznie niższym poziomie niż u jednego z największych konkurentów Wspólnoty (o 56%), ma to związek m.in. z silnym kursem dolara w stosunku do euro. Na podobnym jak w UE poziomie utrzymują się natomiast ceny masła eksportowanego z państw Oceanii (Nowej Zelandii i Australii), w przeliczeniu 2,60 –2,65 EUR/kg.
AB FAMMU/FAPA na podstawie danych MR, AMI ZMB, DairyCo