We wtorek odbyła się aukcja produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii. Indeks cen GDT zmniejszył się na niej do 928 pkt. wobec 935 pkt. na poprzedniej aukcji przeprowadzonej 21 sierpnia br. (spadek o 0,7%), co było nieznacznie powyżej oczekiwań rynku przybliżanych kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz bezwodny tłuszcz mleczny na giełdzie w Nowej Zelandii. Indeks cen GDT ukształtował się tym samym na najniższym poziomie od października 2016 r.
W kierunku zmniejszenia indeksu oddziaływały niższe ceny 3 z 9 jego składowych: masła (-2,8%), pełnego mleka w proszku (-2,2%) oraz laktozy (-0,5%). Przeciwny efekt miały wyższe ceny sera Cheddar (+4,2%), kazeiny podpuszczkowej (+3,7%), odtłuszczonego mleka w proszku (+2,2%), bezwodnego tłuszczu mlecznego (+0,2%) oraz maślanki w proszku (+0,1%). Zwiększyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 38 811 ton wobec 32 041 ton (+21,1%). Kolejna aukcja GDT odbędzie się 18 września.
W wynikach aukcji na szczególną uwagę zasługuje kontynuacja spadku cen masła, które ukształtowały się na najniższym poziomie od grudnia 2016 r. Zrealizował się tym samym nasz scenariusz, zgodnie z którym po przejściowym wzroście cen w I poł. br. związanym z niższą produkcją mleka w Nowej Zelandii z uwagi na suszę, ceny produktów mlecznych, w tym masła powrócą do trendu spadkowego.
Credit Agricole Bank Polska S.A. / GDT