Ceny cukru rosną, mimo że jego produkcja w tym roku przekroczy krajowe zapotrzebowanie - uważają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
W handlu detalicznym średnia cena cukru w maju wyniosła 2,77 zł/kg i była o 1,1 proc. wyższa niż w kwietniu. Była też, aż o 30 proc. wyższa niż przed rokiem.
Produkcja cukru w tym roku ma być wyjątkowo wysoka. Jak oceniają eksperci IERiGŻ powierzchnia zasiewów buraków cukrowych w 2016 roku wynosi ok. 201 tys. ha. Jeżeli średnie plony wyniosą ok. 61 ton/ha, to zbiory mogą osiągnąć poziom ok. 12,3 mln ton.
Eksperci uważają, że duża podaż surowca będzie skutkowała wzrostem produkcji cukru do ok. 1,9 mln t, która będzie większa od kwoty produkcyjnej (1.405,6 tys. ton) i krajowego zapotrzebowania (1.705 tys. ton).
(PAP)