Ma szerokie zastosowanie w kuchni - dzięki swoim walorom smakowym ciężko wyobrazić sobie bez niej wielu zarówno tradycyjnych, jak i bardziej wyrafinowanych potraw. Przygotowywana na wiele sposobów – gotowana, marynowana, karmelizowana, przyrządzana na ruszcie czy patelni grillowej. Często wykorzystywana jest jako dodatek w celu nadania potrawie charakteru. Warto wiedzieć, że smaczne danie można przygotować też z cebulą w roli głównej. Przekonaj się sam!
Aromatyczna i rozgrzewająca, czyli zupa cebulowa
Pochodzi z Francji, ale popularnością cieszy się także w Polsce. W wersji klasycznej podawana jest najczęściej w formie zapiekanej, w towarzystwie serowych grzanek. Jej miłośnicy cenią ją za niepowtarzalny smak, który uzyskuje się za sprawą wołowego bulionu i dodatku białego wina. „W tym daniu cebula jest skarmelizowana, co w jeszcze większym stopniu wydobywa z niej aromat. Zupa ta swój niezwykły smak zawdzięcza także przyprawom – warto dodać tro-chę tymianku, czosnku czy ziela angielskiego”, opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. „W połączeniu z grzankami to prawdziwa uczta dla podniebienia. A dobrym sposobem na przyrządzenie grzanek jest pomieszanie sera gruyere z tartym parmezanem”, dodaje. Dla osób, które preferują nieco łagodniejszą wersję, poleca się przygotowanie zupy z młodej cebuli.
Zupa cebulowa z pomidorami
czas przygotowania: 60 minut
ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Cebule pokrój w piórka, 2 ząbki czosnku posiekaj. Na tłuszczu zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek.
2. Dopraw cukrem, tymiankiem i szałwią. Oprósz mąką i zasmaż.
3. Wlej ocet i smaż pod przykryciem 2 minuty. Dodaj wino i 3 szklanki wody. Zagotuj.
4. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze 30 minut, przypraw.
5. Tosty pokrój na trójkąty i zrumień w piekarniku. Posmaruj roztartym trzecim ząbkiem czosnku.
6. Skrop oliwą i posyp startym serem. Zapiekaj około 6 min., podawaj do zupy.
7. Wsyp Francuską zupę cebulową Knorr, by nadać daniu wyrazisty smak, cały czas mieszając.
Faszeruj to, czyli nadziewane cebule
Większość z nas cebulę kojarzy jako dodatek do nadziewanych papryk czy cukinii. Jednak ze względu na swój owalny kształt i strukturę sama także świetnie nadaje się do faszerowania. Warzywo to świetnie komponuje się z mięsem mielonym. Dla osób będących na diecie wege-tariańskiej poleca się natomiast pieczarki, które znakomicie komponują się z cebulą. Do farszu warto wykorzystać też ryż, dzięki czemu posiłek będzie nie tylko wartościowy, ale i sycący. Warto pamiętać o odpowiednim przyprawieniu, gdyż cebula poddana procesowi pieczenia staje się łagodniejsza w smaku.
Cebula nadziewana pieczarkami
czas przygotowania: 45 minut
ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Szybkie i smaczne przysmaki cebulowe
W sytuacji, kiedy spodziewamy się gości i nie chcemy kogoś przywitać chipsami czy innymi - niekoniecznie korzystnymi dla naszego zdrowia - przekąskami, postawmy na cebulę! Nie dość, że zadbamy o domowy budżet, to przy okazji zaskoczymy swoją kreatywnością. Dobrym rozwiązaniem są cebulowe krążki, tzw. onion rings – obtoczone w chrupiącej panierce, z dodatkiem dipu, np. z jogurtu. Warto wspomnieć tu także o cebulowej focacci, która stanowi alternatywę dla chleba i sprawdza się jako pyszny dodatek do sałatek czy zup.
Cebulowe krążki (onion rings)
czas przygotowania: 15 minut
ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Focaccia z cebulą
czas przygotowania: 60 minut
ilość osób: 6
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jak widać, cebula nie musi być tylko dodatkiem do dań, lecz można ją także uczynić głównym bohaterem naszej kuchni! Wykorzystajmy sezon na tanią cebulę – przygotujmy aromatyczne i rozgrzewające przysmaki. Smacznego!
Newseria Biznes