MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Bunge świętuje 20 lat łączenia rolników z konsumentami w Polsce

22 października 2022
Bunge świętuje 20 lat łączenia rolników z konsumentami w Polsce

Bunge, największy na świecie przetwórca nasion oleistych, obchodzi w tym miesiącu 20-lecie działalności w Polsce. W ciągu ostatnich dwóch dekad, Bunge zwiększyło skalę swojej działalności w Polsce, przyczyniając się do rozwoju rynku olejów i tłuszczów roślinnych oraz rolnictwa w kraju.
Od momentu wejścia na rynek w Polsce w 2002 roku, poprzez szereg kluczowych inwestycji, Bunge zwiększyło swoje zdolności przetwórcze nasion oleistych o ponad 30% i nadal rozwija swoją pozycję rynkową jako jeden z wiodących graczy w branży olejów i tłuszczów roślinnych.

Ponad 1.000 pracowników Bunge w Polsce tworzy produkty, które znajdują konsumentów w krajach Europy Środkowo-Wschodniej.

Działalność Bunge w Polsce rozpoczęła się we współpracy z ZT Kruszwica, posiadającym zakład przetwórstwa nasion roślin oleistych w Kruszwicy. Firma kontynuowała długoterminową strategię w kraju, poprzez przejęcia innych producentów olejów i tłuszczów roślinnych. Obecnie firma posiada trzy zakłady przetwórcze w Kruszwicy, Brzegu i Karczewie, w których produkowane są takie marki jak Olej Kujawski, Smakowita, Słynne MR i Optima, stanowiące część portfolio produktów cieszących się powodzeniem w Polsce.

W 2011 roku firma wykonała kolejny krok w kierunku wzmocnienia swojej działalności w zakresie dystrybucji produktów rolnych budującmorski terminal portowy w Świnoujściu, który wzmacnia połaczenia logistyczne poprzez transport morski i przyczynia się do dalszego rozwoju handlu rolnego w kraju.

„Jesteśmy dumni z tego, że możemy świętować 20 lat obecności w Polsce, kluczowym kraju w globalnej strategii firmy dotyczącej nasion oleistych, i podekscytowani, że możemy być częścią tej rozwojowej podróży. Szanujemy dorobek tych, którzy byli przed nami, naszych pracowników i ich zaangażowanie w Bunge, jak również wieloletnią współpracę z ponad 10.000 rolników i partnerów biznesowych, którzy pomagają nam odnosić sukcesy. Nadal koncentrujemy się na dostarczaniu naszym klientom innowacyjnych, wysokiej jakości produktów oraz na dążeniu do zrównoważonego rozwoju w całym naszym łańcuchu wartości, aby pozytywnie wpływać na naszą planetę i społeczności, w których działamy” – powiedział Tomasz Wika, Country Lead Bunge w Polsce.

W ramach systemu produkcyjnego Bunge, firma kontynuuje inwestycje w efektywność operacyjną, bezpieczeństwo i standardy środowiskowe w swoich zakładach.

W 2021 roku firma została wyróżniona przez Forbes rankingiem „Liderzy Klimatyczni, Polska 2021”, a zakład w Brzegu został wyróżniony jako „Most Improved Facility 2021” spośród 52 globalnych lokalizacji Bunge zajmujących się przetwórstwem nasion oleistych na całym świecie. W ciągu tych 20 lat firma rozbudowała również swoje linie produkcyjne i sprzyjała innowacjom, wprowadzając ponad sto nowości produktowych. Wzmocniła również swoje zaangażowanie w utrzymanie odpowiedzialnych łańcuchów dostaw, realizując programy mające na celu zaangażowanie rolników i wspieranie bioróżnorodności, takie jak „Grunt to równowaga”, czy „Z Kujawskim pomagamy pszczołom” program edukacyjny rozpoczęty 12 lat temu przez flagową markę Kujawski.
Dowiedz się więcej o Bunge w Polsce, naszych produktach I jakości żywności, bezpieczeństwie i zrównoważownym rozwoju na www.bunge.pl

 

 

***
O Bunge
W Bunge (NYSE: BG) naszym celem jest łączenie rolników z konsumentami, aby dostarczać światu niezbędną żywność, paszę i paliwo. Mając ponad dwa wieki doświadczenia, niezrównaną globalną skalę i głęboko zakorzenione relacje, pracujemy nad zapewnieniem wysokiej jakości żywności, funkcjonowaniem w modelu zrównoważonego rozwoju w miejscu, w którym działamy, wzmocnieniem globalnego bezpieczeństwa żywnościowego i wspieraniem rozwoju społeczności. Jako światowy lider w przetwórstwie nasion oleistych oraz wiodący producent i dostawca olejów i tłuszczów roślinnych, doceniamy nasze partnerstwo z rolnikami w celu poprawy wydajności i efektywności środowiskowej rolnictwa w naszych łańcuchach wartości oraz dostarczania wysokiej jakości produktów z miejsc, gdzie są uprawiane, tam, gdzie są konsumowane. Jednocześnie współpracujemy z naszymi klientami, aby tworzyć i na nowo kreować przyszłość żywności, opracowując dostosowane i innowacyjne rozwiązania, aby sprostać zmieniającym się potrzebom i trendom żywieniowym w każdej części świata. Nasza firma ma siedzibę w St. Louis w stanie Missouri i zatrudnia ponad 23 000 oddanych pracowników w około 300 zakładach zlokalizowanych w ponad 40 krajach.
Bunge posiada w Polsce dwie olejarnie zlokalizowane w Kruszwicy i Brzegu, zakład produkcji tłuszczów roślinnych w Karczewie oraz terminal portowy w Świnoujściu. Nasze lokalne biura mieszczą się w Warszawie i Kruszwicy. Bunge w Polsce zatrudnia ponad 1 000 osób.


POWIĄZANE

Zalety aplikacji Mostbet do obstawiania w Polsce  Zakłady sportowe stają się cor...

Amerykański Departament Rolny (USDA) ogłasza kolejną rundę historycznych inwesty...

Świąteczny prezentownik na 2024 rok Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę