Warszawa, 1 grudnia 2021 – Bunge, światowy lider w przetwórstwie nasion oleistych, ogłasza konsolidację swoich podmiotów w Polsce pod marką korporacyjną Bunge, po sfinalizowaniu przejęcia ZT „Kruszwica” S.A. na początku tego roku. Decyzja ta obejmuje również inne prowadzone lokalnie przez Bunge aktywności, w tym terminal portowy w Świnoujściu, zakład przetwórstwa tłuszczów roślinnych w Karczewie oraz centrum IT Business Intelligence w Warszawie, obsługujące spółki Bunge na całym świecie.
Przyjęcie jednej nazwy korporacyjnej w Polsce odzwierciedla strategię biznesową Bunge, która polega na działaniu, jako jedna firma w całym modelu operacyjnym, od pozyskania surowca (nasion) do sprzedaży finalnych wyrobów konsumenckich. Z dniem 1 grudnia br. wszystkie podmioty Bunge w Polsce będą działać pod jedną marką, i jako jeden podmiot prawny - Bunge Polska sp. z o.o.
Koncern Bunge zaangażował się kapitałowo w spółkę ZT „Kruszwica” S.A., jako jej większościowy akcjonariusz w 2002 roku. Od przeszło dwudziestu lat Bunge i ZT „Kruszwica” S.A. współpracują ze sobą rozwijając wiodącą pozycję w branży olejów i tłuszczów roślinnych w Polsce i Europie Środkowej. Działalność ta, prowadzona dotychczas, jako ZT „Kruszwica” S.A., obejmuje dwa zakłady przetwórczo-produkcyjne, w Kruszwicy i Brzegu, w których firma przerabia nasiona oleiste, produkując na ich bazie oleje i tłuszcze roślinne na potrzeby przemysłu spożywczego, oleje butelkowane i margaryny konsumenckie, a także produkty dla przemysłów biopaliwowego i paszowego. Spółka produkuje i wprowadza na rynek jedne z najbardziej znanych marek produktowych w kraju, takie jak olej Kujawski, czy margaryna Smakowita. Produkty te będą nadal używać swoich powszechnie rozpoznawalnych marek.
Bunge będzie kontynuować wzmacnianie swojej pozycji rynkowej w Polsce, upraszczając systemy i stając się bardziej elastyczną organizacją, zachowując jednocześnie swoje lokalne dziedzictwo inwestowania w głęboko zakorzenione marki konsumenckie z długą tradycją w kraju.
www.bunge.pl
O Bunge
W Bunge (NYSE: BG) naszym celem jest łączenie rolników z konsumentami, aby dostarczać światu niezbędną żywność, paszę i paliwo. Mając ponad dwa wieki doświadczenia, niezrównaną globalną skalę i głęboko zakorzenione relacje, pracujemy nad zapewnieniem wysokiej jakości żywności, funkcjonowaniem w modelu zrównoważonego rozwoju w miejscu, w którym działamy, wzmocnieniem globalnego bezpieczeństwa żywnościowego i wspieraniem rozwoju społeczności. Jako światowy lider w przetwórstwie nasion oleistych oraz wiodący producent i dostawca olejów i tłuszczów roślinnych, doceniamy nasze partnerstwo z rolnikami w celu poprawy wydajności i efektywności środowiskowej rolnictwa w naszych łańcuchach wartości oraz dostarczania wysokiej jakości produktów z miejsc, gdzie są uprawiane, tam gdzie są konsumowane. Jednocześnie współpracujemy z naszymi klientami, aby tworzyć i na nowo kreować przyszłość żywności, opracowując dostosowane i innowacyjne rozwiązania, aby sprostać zmieniającym się potrzebom i trendom żywieniowym w każdej części świata. Nasza firma ma siedzibę w St. Louis w stanie Missouri i zatrudnia ponad 23 000 oddanych pracowników w około 300 zakładach zlokalizowanych w ponad 40 krajach.
Biuro prasowe Bunge