Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Budujemy prototyp „paszportu” dla żywności

21 stycznia 2021
Budujemy prototyp „paszportu” dla żywności

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i GovTech Polska zorganizowali warsztat PROTOTYPOWANIE w ramach realizacji projektu roboczo nazwanego Paszportyzacja polskiej żywności. Celem warsztatu było wskazanie funkcjonalności prototypu cyfrowego systemu gwarantującego efektywne identyfikowanie i monitorowanie produktów rolno-spożywczych.

Wdrożenie cyfrowego systemu jest zgodne ze światowym trendem, zmierzającym do zapewnienia wiarygodniej informacji o żywności na każdym etapie produkcji i dostaw oraz rosnącymi oczekiwaniami konsumentów, którzy w coraz większym stopniu są przekonani o celowości realizacji innowacyjnych rozwiązań zmierzających do zwiększenia efektywności pozyskiwania i przepływu informacji o produkcie.

Wykorzystanie systemów identyfikowania oraz monitorowania produktów staje się koniecznością, gwarantującą polskim podmiotom sektora rolno-spożywczego rozwój oraz zwiększenie konkurencyjności na arenie międzynarodowej, między innymi poprzez wzrost pozytywnego wizerunku produkowanej w Polsce żywności.

Warsztat PROTOTYPOWANIE przybliżył do wypracowania koncepcji projektu i wdrożenia działań pilotażowych na rynkach: wołowiny, wieprzowiny oraz ziemniaka. Podczas dyskusji, określono zakres niezbędnych danych, które powinny znaleźć się w cyfrowym systemie monitorowania przebiegu produkcji i dostaw żywności w Polsce, co pozwoli zbudować prototyp przedmiotowego systemu IT w oparciu o potrzeby wszystkich interesariuszy projektu, a na końcu przedstawić konsumentom wiarygodne informacje o polskiej żywności.

W warsztacie udział wzięli przedstawiciele:

  • Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
    Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
    Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa
    Głównego Inspektoratu Sanitarnego
    Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego
    Głównego Inspektoratu Weterynarii
    Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
    Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego
    Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
    Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka
    Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
    Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka
    Polskiej Federacji Ziemniaka
    Pomorsko Mazurskiej Hodowli Ziemniaka Sp. z o.o. z/s w Strzekęcinie
    Gospodarstw Rolnego Jazdon
    Eco-Beef Sp. z o.o.
    IDFS Sp. z o. o.
    Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego
    Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego
    Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB

 

KOWR


POWIĄZANE

Rada Europy przyjmuje ulepszone przepisy o ochronie przed agrofagami roślin Rada...

Główny Inspektor Sanitarny dr n. med. Paweł Grzesiowski przekazał 18.11.2024 pod...

Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 są niezbędne dla naszego zdrowia, a ich supleme...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę