biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Brytyjczycy zwiększają produkcję jaj „eko”

23 czerwca 2020
Brytyjczycy zwiększają produkcję jaj „eko”

W 2019 roku w Wielkiej Brytanii pogłowie kur w produkcji ekologicznej jaj zwiększyło się znacząco, bo aż o 12 proc. r/r. Liczba stanowisk dla kur na fermach ekologicznych wyniosła w 2019 roku 1 584 340 w porównaniu z 1 412 800 stanowisk w roku 2018.

Produkcja ta ma 3,8 proc. udział w strukturze chowu kur w Wielkiej Brytanii. Najpopularniejszy pozostaje wolny wybieg, którego udział w rynku jest już bliski 60 proc.

Brytyjczycy dalsze zmiany systemowe oparli także na inwestycjach w chów ściółkowy. Przy czym, należy pamiętać, że Brytyjczycy tworzą chów ściółkowy na swój własny sposób, o innych standardach  niż ma to miejsce w krajach UE.

Odwrotnie dzieje się natomiast w chowie brojlerów „eko”. W tym przypadku pogłowie spadło z 1,88 mln w  2018 roku do 1,76 mln w roku 2019. Wartość ta stanowi 1,5 proc. całkowitej liczby brojlerów.

 

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

Na łamach Klubu Jagiellońskiego Kamil Wons kreśli obraz nowego podziału, który r...

GUS raportuje stabilność i „odporność” polskiego rolnictwa. Na wsi widzimy co in...

Papryka, jabłka, zboże… To nie gest dobroci, ale dramat bezsilności. Polska wieś...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę