W 2019 roku w Wielkiej Brytanii pogłowie kur w produkcji ekologicznej jaj zwiększyło się znacząco, bo aż o 12 proc. r/r. Liczba stanowisk dla kur na fermach ekologicznych wyniosła w 2019 roku 1 584 340 w porównaniu z 1 412 800 stanowisk w roku 2018.
Produkcja ta ma 3,8 proc. udział w strukturze chowu kur w Wielkiej Brytanii. Najpopularniejszy pozostaje wolny wybieg, którego udział w rynku jest już bliski 60 proc.
Brytyjczycy dalsze zmiany systemowe oparli także na inwestycjach w chów ściółkowy. Przy czym, należy pamiętać, że Brytyjczycy tworzą chów ściółkowy na swój własny sposób, o innych standardach niż ma to miejsce w krajach UE.
Odwrotnie dzieje się natomiast w chowie brojlerów „eko”. W tym przypadku pogłowie spadło z 1,88 mln w 2018 roku do 1,76 mln w roku 2019. Wartość ta stanowi 1,5 proc. całkowitej liczby brojlerów.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz