A_BIO_AGRO_950

Brazylijscy producenci drobiu - kolejne zarzuty

7 grudnia 2017
Brazylijscy producenci drobiu - kolejne zarzuty

Po aferze z wręczaniem łapówek inspektorom sanitarnym oraz po zarzutach o wysyłanie na eksport przeterminowanego, skażonego bakteriami mięsa brazylijscy producenci mięsa drobiowego mają kolejny problem. Tym razem chodzi o warunki pracy i traktowanie pracowników.

Amerykański Institute for Agriculture and Trade Policy (IATP) opublikował raport, z którego wynika, że pracujący na brazylijskich fermach drobiu oraz pracownicy zakładów uboju i przetwórstwa drobiu są źle traktowani, a niektóre praktyki stosowane przez pracodawców przypominają korzystanie z pracy niewolniczej.

IATP twierdzi, że opisane procedery mają charakter „epidemii” i prowadzą do sytuacji, w których pracownicy są zmuszani do pracy po 20 godzin na dobę. Przypomnijmy, że jedną z podstawowych przewag brazylijskiego przemysłu drobiarskiego na świecie jest konkurencyjna cena. Eksperci twierdzą, że wynika ona m.in. z niskich kosztów pracy.

 

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę