Po aferze z wręczaniem łapówek inspektorom sanitarnym oraz po zarzutach o wysyłanie na eksport przeterminowanego, skażonego bakteriami mięsa brazylijscy producenci mięsa drobiowego mają kolejny problem. Tym razem chodzi o warunki pracy i traktowanie pracowników.
Amerykański Institute for Agriculture and Trade Policy (IATP) opublikował raport, z którego wynika, że pracujący na brazylijskich fermach drobiu oraz pracownicy zakładów uboju i przetwórstwa drobiu są źle traktowani, a niektóre praktyki stosowane przez pracodawców przypominają korzystanie z pracy niewolniczej.
IATP twierdzi, że opisane procedery mają charakter „epidemii” i prowadzą do sytuacji, w których pracownicy są zmuszani do pracy po 20 godzin na dobę. Przypomnijmy, że jedną z podstawowych przewag brazylijskiego przemysłu drobiarskiego na świecie jest konkurencyjna cena. Eksperci twierdzą, że wynika ona m.in. z niskich kosztów pracy.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz