Brazylijskie stowarzyszenie reprezentujące przetwórców mięsa (ABPA) prognozuje wzrost eksportu mięsa drobiowego i wieprzowego z Brazylii w 2020 roku.
Główną siłą napędową będą zamówienia z Chin. Brazylijczycy twierdzą, że popyt ze strony rynku chińskiego nadal przekracza ich oczekiwania. Według Brazylijczyków popyt z zagranicy jest na tyle mocny, że niweluje negatywne skutki pandemii COVID – 19.
Szacuje się, że wywóz drobiu wzrośnie o 3 - 5 proc. w porównaniu do roku 2019. W sumie na rynki zagraniczne na całym świecie powinno zostać wyeksportowane 4,4 – 4,5 mln ton drobiu. Tym samym, Brazylia utrzyma pozycję lidera w eksporcie drobiu w skali globalnej.
Wzrost eksportu przewidywany jest także w odniesieniu do mięsa wieprzowego, osiągając poziom 0,95 – 1,0 mln ton w 2020 roku (wzrost o 27 - 33 proc. r/r). Strategicznym odbiorcą mięsa obu gatunków pozostają Chiny.
W okresie do czerwca 2020 roku blisko połowa eksportowanej z Brazylii wieprzowiny trafiła do Państwa Środka (231 tys. ton). W pierwszym półroczu roku 2020 Chińczycy sprowadzili z Brazylii 346 tys. ton mięsa drobiowego. Wysyłki do Chin stanowiły 17 proc. całego brazylijskiego eksportu drobiu w tym okresie, który wyniósł 2,1 mln ton.
Kolejnymi dużymi odbiorcami brazylijskich kurczaków byli Japończycy i Arabia Saudyjska. W tym roku produkcja brazylijskiego drobiu ma ulec zwiększeniu o 4 proc. r/r i osiągnąć wartość 13,8 mln ton. Brazylia ma 64 zakłady zatwierdzone do sprzedaży kurczaka i wieprzowiny do Chin.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz