W 2020 roku brazylijskie firmy drobiarskie dostały zgodę na eksport gotowych do spożycia produktów z kurczaka do Egiptu. Był to duży sukces dla Brazylii, ponieważ kraj ten mógł do połowy 2020 roku sprzedawać wyłącznie na egipskim rynku całe kurczaki (Egipt był historycznie głównym rynkiem w segmencie całych kurcząt).
Przetworzone termicznie mięso kurcząt mogło rozpocząć wysyłać 40 brazylijskich zakładów, które posiadały wcześniej akredytację na wywóz całych kurczaków do Egiptu. Zgoda obejmowała takie pozycje jak nuggetsy, konserwy z kurczaka, kiełbaski z kurczaka i mortadela z kurczaka.
Zezwolono również na sprzedaż przetworzonego produktu z indyka o wysokiej wartości dodanej znanego w Brazylii jako „blanquet”. Po blisko rocznej wymianie handlowej w segmencie przetworzonych produktów, Brazylijczycy nie są jednak do końca zadowoleni z osiąganych wyników. Od początku 2021 roku do sierpnia brazylijski eksport wyniósł 650 ton tego rodzaju produktów. Mimo, że osiągane wskaźniki mają wartość dodatnią i perspektywy są dobre, południowoamerykańskie przedsiębiorstwa uważają, że mogłoby być znacznie lepiej gdyby nie egipskie standardy dotyczące 90 - dniowego okresu przydatności do spożycia. Brazylia opowiada się za wydłużeniem tego okresu, co umożliwiłoby zwiększenie sprzedaży. 90 - dniowy termin zdecydowanie komplikuje eksport.
Firmom brazylijskim jest trudno dotrzymać tego wymogu w przypadku przetworzonych produktów drobiarskich, ponieważ wysyłany towar pozostaje na statkach płynących do Egiptu przez 30 - 40 dni. Gdyby nie ta bariera, nastąpiłaby znacznie wyższa dynamika wzrostu sprzedaży. W związku z tym, produktem, który w największej ilości trafia na egipski rynek jest mięso w puszkach (konserwy), które cieszy się dużą popularnością w kraju arabskim. Brazylia ma jednak ogromne nadzieje, że poradzi sobie z nowymi wyzwaniami w Egipcie i mimo, że obecny wolumen pozostawia wiele do życzenia, to jednak najważniejszym wskaźnikiem pozwalającym patrzeć z optymizmem w perspektywie długoterminowej, jest wysoki popyt.
Istnieje perspektywa negocjacji i podobno kwestia ta został już ujęta w programie dwustronnych rozmów Brazylia - Egipt na szczeblu rządowym. Jeśli chodzi o segment całych kurczaków, po sierpniu 2021 roku ich sprzedaż wyniosła 27,5 tys. ton w porównaniu z 50,0 tys. ton w takim samym okresie roku 2020. Tak dużą ujemną korektę w wysyłkach rok do roku Brazylijczycy tłumaczą negatywnym wpływem czynników biurokratycznych w związku ze zmianą certyfikacji halal, które nastąpiły w kraju arabskim. Egipt był historycznie piętnastym największym rynkiem zbytu dla drobiu z Brazylii, a Brazylia jest dla nich głównym dostawcą.
Trzeba pamiętać, że Brazylia jest największym na świecie eksporterem drobiu halal pokrywając zapotrzebowanie w takich krajach jak Arabia Saudyjska i Zjednoczone Emiraty Arabskie.
KIPDiP