biogaz_09_2025

Blisko 60 proc. podkarpackich winnic przyjmuje turystów

27 maja 2016
Blisko 60 proc. podkarpackich winnic przyjmuje turystów
PAP / Darek Delmanowicz

Blisko 60 proc. spośród 150 podkarpackich winnic przyjmuje turystów. "Nasi winiarze proponują im m.in. zwiedzanie winnic, degustacje, kupno wina" – powiedziała PAP prezes Ewa Wawro z fundacji Galicja Vitis.

"Od kilku lat enoturystów, czyli turystów zwiedzających regiony winiarskie, w winnicach południowo-wschodniej Polski można spotkać niemal codziennie. Niektóre spotkania są wcześniej zaplanowane, ale wielu gości z kraju czy zagranicy zagląda do nas np. przy okazji pobytu w Bieszczadach, czy Beskidzie Niskim" – zauważyła Wawro.

Podkarpaccy winiarze proponują m.in. zwiedzanie winnic, rozmowy o uprawie winorośli, produkcji win oraz ich degustacje. W podróży po winnicach w regionie pomaga turystom przewodnik wydany przez Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia.

"Rośnie zainteresowanie naszymi winnicami, ale poprawia się również jakość usług proponowanych enoturystom, np. coraz więcej gospodarstw zapewnia noclegi i wyżywienia. Jeszcze trzy-cztery lata temu takich winnic było raptem kilkanaście" – dodała Wawro.

Wiele winnic sprzedaje swoje wyroby. "Odwiedzający chcą kupić nasze wina i zaprezentować je swoim znajomym. Chcą pokazać, że polskie wina w niczym nie ustępują tym wytwarzanym w starych krajach winiarskich. Nasze wina są typowe dla klimatu; określamy je mianem win północnych. Są atrakcyjne dla enoturystów przez swoją oryginalność i ograniczony dostęp" – zaznaczyła prezes.

Na Podkarpaciu jest ponad 150 winnic. Liczą od kilku arów do dwóch-trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20-40 arów. W południowo-wschodniej Polsce uprawia się winorośl głównie w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa, Przeworska i Rzeszowa.

Dominują odmiany odporniejsze, sprawdzone w lokalnym klimacie, m.in.: seyval blanc, hibernal, bianca, jutrzenka, johanniter na białe wina i rondo, regent, marechal foch oraz leon millot na czerwone.

Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku; świadczą o tym np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.

Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu. Stało się to w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski.

Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego stulecia. Pierwsza winnica powstała w Jaśle.

(PAP)


POWIĄZANE

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...

Podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków została wybrana nowa Rada Nadz...

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę