Robert Telus-Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z sekretarz stanu Anną Gembicką i podsekretarzem stanu Krzysztofem Cieciórą obserwowali zmagania Kół Gospodyń Wiejskich w VIII edycji Konkursu Bitwa Regionów.
– Mamy już ponad 14 tysięcy Kół Gospodyń Wiejskich. To naprawdę wielka liczba. Koła świetnie się rozwijają i przeżywają swój renesans – stwierdził minister podczas uroczystego otwarcia finału Bitwy Regionów.
Szef resortu rolnictwa podkreślił, że ta wielka liczba osób, które współpracują ze sobą i organizują oddolnie to nasze społeczeństwo obywatelskie.
– Organizacja, wspólnota, wspólne działanie to jest to czego nam jest bardzo potrzeba – powiedział minister Robert Telus.
– Ogromne jest znaczenie i rola kół w przenoszeniu naszej tradycji do następnych pokoleń. To wy drogie panie jesteście siłą naszego narodu. Zachowujecie nasze tradycje, pielęgnujecie je i przekazujecie następcom – podkreślił szef resortu rolnictwa.
Minister zwrócił uwagę na znaczenie przenoszenia wartości – miłości do ziemi, miłości do kultury ludowej miłości do wiary. Szef resortu rolnictwa podkreślił, że jest to jedno z najważniejszych działań Kół Gospodyń Wiejskich.
– Zarówno panie z Kół Gospodyń Wiejskich, jak i my wszyscy rolnicy tworzymy bardzo silne korzenie Najjaśniejszej Rzeczypospolitej – stwierdził minister Robert Telus dziękując za wierność wobec tradycji i zaangażowanie.
– Dzisiaj spotykają się tutaj królowe – spotykają się Koła Gospodyń Wiejskich najlepsze z najlepszych z ponad 3,5 tysiąca które zgłosiły się do konkursu – poinformowała wiceminister Anna Gembicka.
Sekretarz stanu podkreśliła, że dzięki działalności Kół Gospodyń Wiejskich lokalne społeczności stają się prawdziwymi wspólnotami.
– Dzisiejsze zmagania to także okazja do podziękowania za waszą codzienną pracę. Jesteście liderkami i liderami w swoich społecznościach. Dziękuję za wasze zaangażowanie, jesteście inspiracją dla nas wszystkich – powiedziała wiceminister.
Zwróciła ponadto uwagę, że konkurs jest bardzo ważny ze względu na promocję lokalnego produktu, produktu, z którego przygotowywane są najlepsze potrawy.
Do podziękowań za zaangażowanie i codzienną pracę dołączył się również podsekretarz stanu Krzyszfof Ciecióra.
– Wykonujecie fantastyczną robotę. Nie pozwalacie nam zapomnieć o naszej tradycji i kulturze. Serdecznie wam gratuluję i dziękuję – powiedział wiceminister.
Członkowie Jury mieli trudny wybór. Do oceny mieli pyszne dania przyrządzone przez zwycięskie Koła Gospodyń Wiejskich, które pokonały najlepsze koła z powiatów w swoich województwach.
Ostatecznie Jury pod przewodnictwem znanego kucharza Karola Okrasy uznało, że pierwsze miejsce przypada Kołu Gospodyń Wiejskich Szaflary z województwa małopolskiego za danie ślebodna jorka z saflarzańskiej dziedziny piecono na zawaterniku. Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich “Drużyna sprzed olszyny” w Kudrach z województwa lubelskiego za udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany, pieczony pod pierzynką z masła, podany z gamzą ziemniaczaną pod skwarkami i ogórkiem kiszonym. Ostatnie miejsce na podium zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Olmoncianki z województwa podlaskiego za polędwiczki wieprzowe z podlaskiego stołu.
Jury postanowiło ponadto przyznać dwa wyróżnienia dla Koła Gospodyń Wiejskich “Ach te Baby” z województwa zachodniopomorskiego za rybę w ogniu z kwaśnikiem oraz dla Koła Gospodyń Wiejskich w Leszczawie Dolnej z województwa podkarpackiego za karczek z dzika z plackami ziemniaczanymi i sosem z grzybów leśnych.
Konkurs, którego organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, odbywa się w trzech etapach – powiatowym, wojewódzkim oraz ogólnopolskim. Do finału zakwalifikowało się 16 kół gospodyń wiejskich, po jednym z każdego województwa, których potrawy zwyciężyły w regionalnych konkursach.
Celem tego popularnego i bardzo smacznego konkursu jest przede wszystkim promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Dzięki niemi wspierana jest działalność Kół Gospodyń Wiejskich, a w ślad za tym także aktywizowanie lokalnych społeczności wiejskich.
W ósmym finale Bitwy Regionów rywalizowali zwycięzcy II etapu czyli najlepsze Koła Gospodyń Wiejskich z poszczególnych województw.
Oto finaliści i ich potrawy:
oprac, e-mk na podst źródło i foto: MRiRW- biuro prasowe