W najbliższą sobotę w Majdanie, koło Cisnej w Bieszczadach odbędzie się I edycja Festiwalu Produktów Podkarpackich, na którym swoją ofertę zaprezentują lokalni rolnicy i przedsiębiorcy.
Jak poinformował PAP rzecznik prasowy marszałka woj. podkarpackiego Tomasz Leyko, ekologiczne rolnictwo i przetwórstwo to jeden z obszarów składających się na tzw. sektor jakości życia. „Ta dziedzina, obok lotnictwa i kosmonautyki, informatyki i telekomunikacji oraz motoryzacji jest tzw. inteligentną specjalizacją Podkarpacia” – przypomniał.
Do obszaru zdefiniowanego jako jakość życia zalicza się również, m.in. ekologiczne rolnictwo, w tym produkty regionalne i tradycyjne; zrównoważoną turystykę, odnawialne źródła energii oraz budownictwo energooszczędne.
Podczas festiwalu swoje produkty zaprezentują regionalni rolnicy i przedsiębiorcy. W ich ofercie znajdą się np.: praliny i czekolady, regionalne piwa, miody, sery, wędliny, tłoczone na zimno oleje, ekologiczne przetwory z owoców, warzyw czy surowców runa leśnego.
Jak zaznaczył Leyko, dla uczestników festiwalu przygotowano pokazy gotowania połączone z degustacją tradycyjnych podkarpackich potraw. „Nasza regionalna kuchnia to połączenie wielu kultur i tradycji, w tym m.in. łemkowskich, żydowskich, ormiańskich czy tatarskich” – dodał.
W programie festiwalu przewidziane są także gry i konkursy dla dzieci i dorosłych, a także występy lokalnych zespołów muzycznych.
Marszałek województwa podkarpackiego Władysław Ortyl podkreślił, że dzięki festiwalowi turyści przebywający w Bieszczadach będą mogli poznać wiele ciekawych produktów i przysmaków, które oferuje region. „Z drugiej strony możemy pochwalić się tym, co mamy najlepszego, nie tylko spośród artykułów spożywczych, ale i najwyższej jakości kosmetyków, wydawnictw czy rękodzieła” – powiedział Ortyl.
Województwo podkarpackie jest liderem w zakresie wytwarzania produktów tradycyjnych i regionalnych. Na ministerialnej liście jest obecnie zarejestrowanych niemal 230 produktów tradycyjnych z regionu.
Wojciech Huk (PAP)