Za tegoroczny zestaw grillowy dla około sześciu osób, zawierający najbardziej popularne produkty żywnościowe, Polacy zapłacą przeciętnie 136 zł, czyli o 2,5 proc więcej niż przed rokiem – wynika z analiz ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas.
Jak informuje bank, wzrost ten będzie mniejszy niż wzrost cen żywności ogółem, co związane jest z większym udziałem w koszyku grillowym mięsa wieprzowego oraz piwa, których ceny będą podobne lub nawet niższe niż przed rokiem.
Za mięso wieprzowe do samodzielnego przyrządzenia Polacy zapłacą bowiem o około 2 proc. mniej niż na majówkę w 2017 r. Również ceny najbardziej popularnych piw utrzymają się na podobnym poziomie, jak przed rokiem.
"Co istotne, mimo że ceny mięsa wieprzowego będą niższe, to w przypadku zakupu kilograma kiełbasy wędzonej musimy liczyć się z wydatkiem o około 4,5 proc. większym niż w majówkę w 2017 r. Znacznie natomiast podrożeje mięso drobiowe, którego cena wzrośnie nawet o 7 proc." – powiedział cytowany w komunikacie Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.
W tym roku za chleb pszenno-żytni zapłacimy o 6 proc. więcej niż przed rokiem. W przypadku soku jabłkowego, ze względu na mniejszą podaż jabłek do przetwórstwa, jego ceny detaliczne będą również o ok. 6 proc. wyższe niż przed rokiem. O kilka procent więcej zapłacimy również za konsumowane przy okazji grillowych spotkań warzywa, takie jak pomidory, ogórki czy cebula.(PAP)
autor: Łukasz Pawłowski