Francuska mleczarnia Savencia Fromage & Dairy poinformowała, że w katastrofalnych powodziach, które nawiedzały w połowie miesiąca region Liège w Belgii, ucierpiał jej zakład specjalizujący się w produkcji masła i tłuszczów mlecznych. Jak podaje Savencia Fromage & Dairy, fala niosąca wezbrane wody rzeki Vesdre przyniosła wiele zniszczeń.
Na szczęście w związku z zapowiedzią złych warunków pogodowych, na kilka godzin przed zdarzeniem, kierownictwo zakładu podjęło działania mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa i ewakuowało wszystkich zatrudnionych pracowników. Ze względu na bezprecedensową skalę katastrofy straty materialne w infrastrukturze są jednak znaczne i są nadal oceniane.
Grupa Savencia powołała oddział psychologiczny wspierający pracowników i ich rodziny oraz oddział kryzysowy. Firma podziękowała również miastu Dolhain, wojsku i Obronie Cywilnej za szybką oraz skuteczną pomoc i solidarność.
Trwają prace nad wznowieniem działalności zakładu.
Forum Mleczarskie