Monheim, 17 lutego 2021 – Podczas niedawnej dyskusji pt. Otwarte innowacje: współpraca a zrównoważona przyszłość w ramach programu Future of Farming Dialogue Bob Reiter, dyrektor ds. badań i rozwoju Bayer Crop Science, podsumował współpracę pomiędzy Bayer i innymi partnerami. Perspektywę innowacji oraz najnowszych rozwiązań, które zagwarantują stabilną przyszłość rolnictwa, omawiali również prezesi i dyrektorzy generalni firm Pairwise, Rantizo i Oerth Bio.
– Jako lider w dziedzinie rolnictwa, Bayer zaangażowany jest w rozwój modelu otwartych innowacji – podkreślił Bob Reiter. – Ta strategia badawczo-rozwojowa pozwala nam jednoczyć siły z partnerami różnej wielkości – od start-upów i podmiotów działających na szeroką skalę po instytucje akademickie i organizacje biznesowe o ugruntowanej pozycji – kontynuuje Bob Reiter. – Chcemy aktywnie poszukiwać nowych kreatywnych pomysłów w całym ekosystemie innowacji. To nie tylko dynamizuje zmiany w myśleniu, ale też wspiera dzisiejsze rolnictwo, pozwalając jednocześnie kształtować jego model dla przyszłości.
Inwestycje w projekty edycji genów przyczyniają się do rozwoju rolnictwa poprzez poprawę jakości żywności, zwiększenie plonów i lepsze odżywianie roślin
Edycja genów jest kluczem dla poszukiwania lepszych rozwiązań i większych możliwości wyboru dla rolników i konsumentów na całym świecie. Dzięki współpracy badawczo-rozwojowej z Pairwise, Broad Institute i innymi wyspecjalizowanymi podmiotami, Bayer uzyskuje dostęp do najlepszych narzędzi edycji genomu. Z perspektywy wiedzy o roślinach uprawnych oznacza to przełom w poprawie wydajności i łatwiejszego zbierania plonów.
– Takie narzędzia, jak edycja genów podsuwają nowe rozwiązania w obliczu wyzwań związanych z żywnością, przed którymi stoją zarówno producenci, jak i konsumenci – podkreślił dyrektor generalny Pairwise, Tom Adams. – Dzięki partnerstwu z Bayer spółka Pairwise rozwija rozwiązania, które przyspieszą rozwój innowacji i przyniosą bardziej wyraziste modyfikacje w sposobie upraw i zbiorze żywności.
Współpraca badawcza Bayer z francuską spółką biotechnologiczną Meiogenix przyspieszy rozwój autorskich technologii uprawy roślin i zastosowania edycji genomu. Zastrzeżone technologie Meiogenix wykorzystywane są w procesach wymiany regionów genomowych między chromosomami komórek roślinnych podczas mejozy – naturalnego procesu, który odpowiada za różnorodność genetyczną w uprawach. Współpraca ta ma wielki potencjał – może zaowocować bardzo potrzebnymi ulepszeniami w zakresie zdrowia roślin i wartości odżywczych upraw. W efekcie rolnicy będą mogli wydajniej i w sposób bardziej zrównoważony uprawiać ulepszone odmiany roślin, które zapewnią konsumentom pożądane rodzaje żywności.
Inwestycje w nowe rozwiązania ochrony upraw minimalizują wpływ rolnictwa na środowisko
Program Leaps by Bayer i realizowane w jego ramach inwestycje (na przykład wkład w spółkę Rantizo) mają na celu udoskonalenie precyzyjnej aplikacji środków ochrony roślin z powietrza przy jednoczesnym zmniejszeniu gęstości gleby. Zastosowanie odpowiedniej ilości ŚOR pozwala na zmniejszenie ilości stosowanych substancji oraz redukcję emisji dwutlenku węgla w porównaniu z tradycyjnymi opryskami. Proces ten jest korzystniejszy dla upraw, dla gleby, korzystniejszy także z perspektywy rolników. Efekt: bardziej zrównoważone dostawy żywności. Dzięki najnowszej transzy inwestycyjnej, sfinansowanej w ramach Leaps by Bayer, spółka Rantizo planuje wdrożyć takie rozwiązania, które wesprą jeszcze większą liczbę gospodarstw rolnych poprzez ekspansję na kolejne obszary geograficzne.
– Przyszłość rolnictwa już nadeszła – deklaruje Michael Ott, dyrektor generalny Rantizo. – Współpraca z Bayer i innymi podmiotami zapewni nam wszystkim innowacyjne produkty i usługi obliczone na optymalne wyniki – podkreśla. – Zautomatyzowane opryski z rolniczych dronów, jakimi się zajmujemy, wykorzystują precyzyjne dane, które z kolei uwzględniają lokalną charakterystykę upraw, a następnie dostarczają odpowiednie substancje dokładnie tam i tylko tam, gdzie są potrzebne. Tak rozumiemy zrównoważony rozwój, który pozwala nam zmniejszyć wpływ rolnictwa na środowisko naturalne.
Oprócz realizacji własnych inwestycji w badania i rozwój, Bayer współpracuje ze spółką Targenomix. Jest to start-up, który wykorzystuje narzędzia genomiczne do identyfikacji nowych sposobów działania środków ochrony roślin, oddziałujących na zwalczanie chwastów w uprawach. Poprzez opracowywanie kodów kandydatów na nowoczesne środki tego typu, specjaliści Targenomix identyfikują dokładnie te cząsteczki, które mają największy potencjał z perpektywy produkcji rolnej pomimo dynamiki licznych zmiennych, takich jak na przykład zmiany klimatyczne i odporność chwastów. Targenomix pochwalić się może licznymi sukcesami po części dzięki zasobom Bayer – udostępnionemu know-how z dziedziny chemii, infrastrukturze laboratoryjnej i niezawodnej procedurze badań przesiewowych.
Program Leaps by Bayer zaowocował też utworzeniem spółki joint venture z Arvinas. Ten nowy start-up funkcjonuje pod nazwą OerthBio. Zajmuje się rozwiązaniami, które bazują na unikalnej platformie degradacji białek do ochrony upraw przed chwastami, owadami i chorobami, potencjalnie zmniejszając potrzebę chemicznej ochrony upraw. W ostatecznym rozrachunku po raz kolejny dochodzi do redukcji wpływu rolnictwa na środowisko.
– Kolejna dekada innowacji w rolnictwie wywrze ogromny wpływ na długoterminową kondycję naszego globalnego systemu żywnościowego – podkreśla John Dombrosky, dyrektor generalny Oerth Bio. – Wyobraźmy sobie, że mamy możliwość znaczącego zwiększenia odporności, trwałości i jakości naszych globalnych dostaw żywności, a zarazem minimalizujemy wpływ rolnictwa na środowisko, zmniejszamy jego ślad węglowy. W Oerth Bio osiągamy ten skutek poprzez wprowadzenie do rolnictwa rewolucyjnej platformy terapeutycznej – degragatorów białek PROTAC®.
Poprawa żywienia dzięki zwiększeniu jakości i dostępu do żywności
Bayer działa na rzecz nauki poprzez ścisłą współpracę z ekspertami wykorzystującymi platformę opartą na algorytmach sztucznej inteligencji, która pozwala konstruować białka spożywcze. W ten sposób możliwa jest pomoc setkom milionów ludzi na całym świecie, którzy cierpią z powodu alergii pokarmowych – na przykład na gluten. Wspólnie z innymi liderami branży, program Leaps by Bayer pozwolił na sfinansowanie badań prowadzonych przez firmę biotechnologiczną Ukko, której misją jest eliminacja tych problemów zdrowotnych. Dzięki ulepszonym białkom, które zaprojektowano specjalnie z myślą o osobach z celiakią i innymi uczuleniami na gluten, piekarnie mogą piec pyszne pieczywo, które może jeść bezpiecznie każdy. Ponadto,rolnicy mogliby skorzystać z możliwości sprzedaży pszenicy o rożnych cechach – po atrakcyjniejszej cenie.
Unfold – podmiot utworzony wspólnie przez Leaps by Bayer i spółkę Temasek – koncentruje się na opracowaniu innowacyjnych odmian warzyw dostosowanych do potrzeb rolnictwa wertykalnego, które zapewnią optymalną jakość i wydajność plonów. Dzięki dostępowi do unikalnych zasobów genetycznych Bayer, Unfold może skupić się zarówno na uwolnieniu, potencjału genetycznego rolnictwa wertykalnego poprzez opracowanie nowych odmian nasion, jak również na doradztwie agronomicznym dostosowanym do unikalnego środowiska gospodarstw wertykalnych. Inwestycja w Unfold zwiększa dostęp do świeżych owoców i warzyw, wspierając zrównoważoną, w pełni lokalną produkcję i odpowiadając na wyzwania związane z bezpieczeństwem żywnościowym, przed którymi stoją powiększające się populacje miast.
– Wszyscy w Bayer wierzymy, że każda inwestycja w innowacje powinna być również inwestycją w zrównoważony rozwój – dodaje Bob Reiter – toteż wciąż poszukujemy partnerów z różnych sektorów na całym świecie, aby zrealizować naszą wizję „Health for all, hunger for none”. Innowacja to ciągły cykl poszukiwań, odkrywania, testowania i tworzenia – kontynuuje Bob Reiter – a my nie mamy najmniejszych wątpliwości, że postęp można osiągnąć tylko wtedy, gdy wykorzystamy innowacyjne pomysły w dążeniu do zmian.
Program Future of Farming Dialogue przyciąga wielu uznanych na arenie międzynarodowej prelegentów i osobowości ze środowisk akademickich, przemysłu i mediów. Dyskusja koncentruje się na sposobach konstruowania odporniejszych systemów żywnościowych, szybszym wdrażaniu innowacji opartych na zrównoważonym rozwoju oraz opracowywaniu nowych modeli biznesowych, które mogą przynieść rolnikom liczne korzyści w efekcie zaangażowania w dobrostan ekosystemu.
Bayer zapowiada dalszą realizację programu Future of Farming, by poprzez organizację wirtualnych wydarzeń przez cały rok 2021 prowadzić dialog o przyszłości rolnictwa. Tutaj można dowiedzieć się więcej.
O Bayer
Firma Bayer to międzynarodowe przedsiębiorstwo, którego działalność skupia się przede wszystkim na obszarach nauk Life Science, jakimi są ochrona zdrowia i produkcja żywności. Jej produkty i usługi mają na celu przyniesienie korzyści ludziom poprzez wspieranie wysiłków zmierzających do przezwyciężenia głównych wyzwań związanych z rosnącą i starzejącą się populacją globalną. Jednocześnie Grupa dąży do poprawy rentowności i tworzenia kapitału poprzez innowacje i wzrost. Bayer przestrzega zasad zrównoważonego rozwoju, a marka Bayer oznacza zaufanie, niezawodność i jakość na całym świecie. W roku podatkowym 2019 Grupa zatrudniała około 104 000 osób, a wartość jej sprzedaży wyniosła 43,5 mld euro. Wydatki inwestycyjne wyniosły 2,9 mld euro, wydatki na badania i rozwój 5,3 mld euro. Dalsze informacje: www.bayer.com.
Leaps by Bayer, jednostka Bayer AG, inwestuje w rozwiązania największych współczesnych wyzwań w dziedzinie zdrowia i rolnictwa. W jej portfelu inwestycyjnym znajduje się ponad 30 spółek. Wszystkie one pracują nad potencjalnie przełomowymi technologiami, mającymi na celu sprostanie pewnym konkretnym wyzwaniom, takim jak np. regeneracja utraconych funkcji tkanek, zmniejszenie wpływu rolnictwa na środowisko, zapobieganie chorobom nowotworowym lub ich leczenie i inne. Dalsze informacje: leaps.bayer.com
Biuro prasowe Bayer