Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Bataty na trzy sposoby

12 maja 2020
Bataty na trzy sposoby

12 umytych batatów włożyć w całości do piekarnika i piec w temperaturze 200°C, 40-50 min do czasu aż z łatwością będzie można nakłuć je widelcem.

 

Indie

 

Składniki (4 porcje):

80 g BIO Szpinaku młodego marki Eisberg

puszka ciecierzycy

½ cebuli

bek czosnku

łyżka soku z limonki

pół szklanki mleka kokosowego

pół szklanki bulionu warzywnego

3 łyżki oliwy

łyżeczka czerwonej papryki

łyżeczka kurkumy

łyżeczka curry

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek oraz odsączoną ciecierzycę. Całość zalać bulionem, dodać szpinak. Mieszać do momentu, aż liście zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać mleko kokosowe oraz przyprawy i sok z limonki. Odparować nadmiar wody do uzyskania kremowej konsystencji. Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów.

 

Meksyk

 

Składniki (4 porcje):

150 g mieszanki Finezja mix z roszponką marki Eisberg

pół puszki czerwonej fasoli

pół puszki kukurydzy

dojrzały pomidor

połowa czerwonej papryki

mała cebula

sok z połówki limonki

łyżeczka płatków chilli

3 łyżki śmietany

świeża kolendra

 

Przygotowanie:

Pomidor, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, umieścić w dużej misce. Dodać Finezję mix,
kukurydzę i odsączoną fasolę. Całość wymieszać z płatkami chilli i sokiem z limonki. Doprawić solą
i pieprzem do smaku. Farsz nakł
adać na połówki upieczonych batatów. Serwować ze śmietaną i listkami kolendry.

 

Grecja

 

Składniki (4 porcje):

160 g BIO Szpinaku młodego marki Eisberg

ser feta 80 g

4 łyżki jogurtu greckiego

pół szklanki szczypiorku

łyżeczka startej skórki z cytryny

ząbek czosnku

mieszanki świeżych ziół do smaku (kolendra, oregano, mięta, koperek)

pieprz

sól

 

Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany szczypiorek, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Mieszać na małym ogniu przez około 4 minuty. Potem dodać fetę, jogurt, skórkę z cytryny oraz poszatkowane zioła i przyprawy. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Upieczone bataty naciąć wzdłuż i „otworzyć”. Nałożyć farsz i udekorować świeżym szczypiorkiem.

 

Biuro prasowe Eisberg


POWIĄZANE

35 sprawdzanych opakowań na minutę i 100% skuteczności w wykrywaniu nieszczelnoś...

Grupa PZU po posiedzeniu sztabu kryzysowego w sprawie sytuacji powodziowej, utwo...

Tysiące zwierząt na południu Polski zostało dotkniętych dramatycznymi skutkami p...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę