Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Bataty na trzy sposoby

12 maja 2020
Bataty na trzy sposoby

12 umytych batatów włożyć w całości do piekarnika i piec w temperaturze 200°C, 40-50 min do czasu aż z łatwością będzie można nakłuć je widelcem.

 

Indie

 

Składniki (4 porcje):

80 g BIO Szpinaku młodego marki Eisberg

puszka ciecierzycy

½ cebuli

bek czosnku

łyżka soku z limonki

pół szklanki mleka kokosowego

pół szklanki bulionu warzywnego

3 łyżki oliwy

łyżeczka czerwonej papryki

łyżeczka kurkumy

łyżeczka curry

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek oraz odsączoną ciecierzycę. Całość zalać bulionem, dodać szpinak. Mieszać do momentu, aż liście zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać mleko kokosowe oraz przyprawy i sok z limonki. Odparować nadmiar wody do uzyskania kremowej konsystencji. Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów.

 

Meksyk

 

Składniki (4 porcje):

150 g mieszanki Finezja mix z roszponką marki Eisberg

pół puszki czerwonej fasoli

pół puszki kukurydzy

dojrzały pomidor

połowa czerwonej papryki

mała cebula

sok z połówki limonki

łyżeczka płatków chilli

3 łyżki śmietany

świeża kolendra

 

Przygotowanie:

Pomidor, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, umieścić w dużej misce. Dodać Finezję mix,
kukurydzę i odsączoną fasolę. Całość wymieszać z płatkami chilli i sokiem z limonki. Doprawić solą
i pieprzem do smaku. Farsz nakł
adać na połówki upieczonych batatów. Serwować ze śmietaną i listkami kolendry.

 

Grecja

 

Składniki (4 porcje):

160 g BIO Szpinaku młodego marki Eisberg

ser feta 80 g

4 łyżki jogurtu greckiego

pół szklanki szczypiorku

łyżeczka startej skórki z cytryny

ząbek czosnku

mieszanki świeżych ziół do smaku (kolendra, oregano, mięta, koperek)

pieprz

sól

 

Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany szczypiorek, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Mieszać na małym ogniu przez około 4 minuty. Potem dodać fetę, jogurt, skórkę z cytryny oraz poszatkowane zioła i przyprawy. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Upieczone bataty naciąć wzdłuż i „otworzyć”. Nałożyć farsz i udekorować świeżym szczypiorkiem.

 

Biuro prasowe Eisberg


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę