A_BIO_AGRO_950

Bartłomiej Czerwiński: „Nie bójmy się eksperymentować ze szparagami!”

21 czerwca 2019
Bartłomiej Czerwiński: „Nie bójmy się eksperymentować ze szparagami!”
Newseria Lifestyle

Sezon na szparagi trwa niezwykle krótko. Tym bardziej warto wykorzystać ten czas i poeksperymentować w kuchni z tym pełnym witamin warzywem. Nie bójmy się eksperymentować ze szparagami. O dziwo, sprawdzą się one w wielu pozornie niepasujących do siebie kombinacjach smakowych – mówi Bartłomiej Czerwiński, szef kuchni Restauracji Merliniego. Co ciekawe, już sam sposób ich przygotowania podzielił świat kuchni na dwa obozy. Jedni twierdzą, że tylko gotowanie pozwala utrzymać smak i pełen pakiet witamin szparagów, a przy tym sprawić, że będą one miękkie. Druga frakcja stawia na podsmażanie, co okazuje się być strzałem w dziesiątkę, albowiem przygotowywane w ten sposób w pełni zatrzymują swój smak, nie zostawiając go w wodzie – dodaje Bartłomiej Czerwiński. 

A co z letnim grillowaniem szparagów? Okazuje się, że na grillu - jeśli tylko będziemy przestrzegać pewnych reguł - doskonale się sprawdzą w bardziej mięsnym towarzystwie. Pamiętać należy, że zielonych nie obieramy, natomiast białym szparagom koniecznie trzeba usunąć stwardniałe części i oskrobać ich dolną partię. Jeśli chcemy by byłe chrupkie, możemy posmarować je oliwią wymieszaną z pieprzem i czosnkiem lub innymi przyprawami. Aby upiekły się równomiernie, nie można zapominać tu o regularnym obracaniu ich na grillu. 

Z czym podawać szparagi? Uchodzą one za uniwersalne warzywo, stąd można podawać je z wieloma innymi produktami. Szparagi, jako pełne danie obiadowe bądź przystawka, mogą być smacznym dodatkiem chociażby do warzywnych tart. W Polsce popularne są również szparagi zawinięte w szynce parmeńskiej, ale równie dobrze czują się w wersji wegetariańskiej, z pomidorami i makaronem, stanowiąc tym samym sycące danie obiadowe – podkreśla Bartłomiej Czerwiński. 

Równie sycący może okazać się krem ze szparagów, który świetnie się nada jako obiad czy kolacja. Dla osób gustujących w jedzeniu fit gorąco polecane są szparagi w towarzystwie truskawek i pomidorków koktajlowych. Fani burgerów z kolei z pewnością nie pogardzą szparagami z kurczakiem oraz świeżymi warzywami, podanymi w chrupiącej bułce. 

 

 

Newseria Lifestyle


POWIĄZANE

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...

Specjalistka ds. żywienia mówi o szkodliwych mitach dietetycznych  Dieta bezglut...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę