Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Bartłomiej Czerwiński: „Nie bójmy się eksperymentować ze szparagami!”

21 czerwca 2019
Bartłomiej Czerwiński: „Nie bójmy się eksperymentować ze szparagami!”
Newseria Lifestyle

Sezon na szparagi trwa niezwykle krótko. Tym bardziej warto wykorzystać ten czas i poeksperymentować w kuchni z tym pełnym witamin warzywem. Nie bójmy się eksperymentować ze szparagami. O dziwo, sprawdzą się one w wielu pozornie niepasujących do siebie kombinacjach smakowych – mówi Bartłomiej Czerwiński, szef kuchni Restauracji Merliniego. Co ciekawe, już sam sposób ich przygotowania podzielił świat kuchni na dwa obozy. Jedni twierdzą, że tylko gotowanie pozwala utrzymać smak i pełen pakiet witamin szparagów, a przy tym sprawić, że będą one miękkie. Druga frakcja stawia na podsmażanie, co okazuje się być strzałem w dziesiątkę, albowiem przygotowywane w ten sposób w pełni zatrzymują swój smak, nie zostawiając go w wodzie – dodaje Bartłomiej Czerwiński. 

A co z letnim grillowaniem szparagów? Okazuje się, że na grillu - jeśli tylko będziemy przestrzegać pewnych reguł - doskonale się sprawdzą w bardziej mięsnym towarzystwie. Pamiętać należy, że zielonych nie obieramy, natomiast białym szparagom koniecznie trzeba usunąć stwardniałe części i oskrobać ich dolną partię. Jeśli chcemy by byłe chrupkie, możemy posmarować je oliwią wymieszaną z pieprzem i czosnkiem lub innymi przyprawami. Aby upiekły się równomiernie, nie można zapominać tu o regularnym obracaniu ich na grillu. 

Z czym podawać szparagi? Uchodzą one za uniwersalne warzywo, stąd można podawać je z wieloma innymi produktami. Szparagi, jako pełne danie obiadowe bądź przystawka, mogą być smacznym dodatkiem chociażby do warzywnych tart. W Polsce popularne są również szparagi zawinięte w szynce parmeńskiej, ale równie dobrze czują się w wersji wegetariańskiej, z pomidorami i makaronem, stanowiąc tym samym sycące danie obiadowe – podkreśla Bartłomiej Czerwiński. 

Równie sycący może okazać się krem ze szparagów, który świetnie się nada jako obiad czy kolacja. Dla osób gustujących w jedzeniu fit gorąco polecane są szparagi w towarzystwie truskawek i pomidorków koktajlowych. Fani burgerów z kolei z pewnością nie pogardzą szparagami z kurczakiem oraz świeżymi warzywami, podanymi w chrupiącej bułce. 

 

 

Newseria Lifestyle


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę