Badany przez Kantar wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjął w grudniu 44,1 pkt. (średnia za 2021 rok - 45,2, średnia za 2020 rok - 45,3), czyli był na średnim poziomie. Wskazuje to na niedostateczny udział warzyw i owoców w diecie przeciętnego Polaka. Niska konsumpcja warzyw i owoców zaliczana jest do najczęstszych błędów żywieniowych.
6% badanych wymieniło produkty zawierające złożone węglowodany (kasza, pieczywa pełnoziarniste) oraz roślinne zamienniki mięsa i nabiału jako interesujące w najbliższym czasie (mleka sojowego czy migdałowego, sojowych wędlin, roślinnych burgerów).
Mniejszy odsetek wymienia potrzebę zwiększenia produktów zawierających złożone węglowodany oraz roślinne zamienniki mięsa i nabiału (6%), natomiast 5% potrzebuje więcej mięsa oraz przetworów mięsnych.
Rzadziej wymieniane są kompoty (17%), suszonki warzywno-owocowe (16%) oraz sałatki w słoikach (15%). 13% konserwuje lub marynuje warzywa i owoce, przyrządza domowe mrożonki oraz soki, natomiast 9% przygotowuje inne przetwory warzywne, a 5% produkuje musy, przeciery oraz suszone owoce.
65% osób, w których gospodarstwie domowym jest ogródek działkowy, uprawia warzywa i owoce.
Niespełna co dziesiąty respondent (9%) uprawia warzywa i owoce na działce, natomiast 4% ankietowanych na balkonie bądź tarasie. Co setny Polak uprawia owoce i warzywa we własnym gospodarstwie lub na plantacji.
Kobiety uprawiają warzywa i owoce na własny użytek częściej od mężczyzn (34% w porównaniu do 25%). Osoby starsze robią to częściej od młodych - 43% pięćdziesięciolatków i 35% osób w wieku 60+, wobec 21% dwudziestolatków, 24% trzydziestolatków i 26% czterdziestolatków.
Warzywa i owoce uprawia na swój użytek 45% mieszkańców wsi i 30% mieszkańców miast do 19 tys. w porównaniu do 17% mieszkańców miast powyżej 500 tys. oraz 21% mieszkańców miast od 100 do 500 tys.
5% zwraca uwagę na to, aby dieta wzmacniała odporność tylko w określonych porach roku, najczęściej jesienią, ale niewiele rzadziej wiosną i zimą, za to dość rzadko latem.
Dietę wspierającą odporność stosują najczęściej kobiety, osoby z wykształceniem wyższym i te w dobrej sytuacji materialnej.
Co drugi Polak aby zapewnić sobie odpowiedni poziom witamin polega na warzywach i owocach. Suplementy diety są źródłem witamin dla 19% badanych, natomiast 15% wybiera produkty wzbogacone witaminami.
Nawet ci, którzy deklarują, że jedzą warzywa i owoce, żeby zapewnić sobie odpowiedni poziom witamin, jedzą ich zdecydowanie za mało.
Dla 19% Polaków, poziom witamin w organizmie nie jest ważny.
Tylko co dziesiąty (10%) badany, by zadbać o odpowiedni poziom witamin w organizmie, wybiera jedynie suplementy lub produkty wzbogacone witaminami. Dla co piątego (20%) respondenta takie produkty są jedynie uzupełnieniem diety zawierającej warzywa i owoce.
O to, by zapewnić sobie odpowiedni poziom witamin w organizmie kobiety dbają częściej niż mężczyźni (86% wobec 76%). Dbałość o dostarczanie organizmowi witamin rośnie wraz z poziomem wykształcenia oraz zamożnością.
Co ciekawe osoby, które deklarują, że dla zapewnienia sobie odpowiedniego poziomu witamin w organizmie jedzą warzywa i owoce wcale nie jedzą ich w zalecanej ilości. Tylko w przypadku 9% z nich jest to co najmniej połowa każdego posiłku.
Co piąty ankietowany kupuje to co akurat znajduje się w sklepie (22%). 12% kupuje to, co sobie wcześniej zaplanowali i umieścili na liście, a 8% polega na opinii sprzedawcy.
21% preferuje owoce i warzywa pochodzące z Polski.
Zbyt niskie spożycie warzyw i owoców należy do najczęściej popełnianych błędów żywieniowych. Czas by poprawić ten aspekt żywienia jest wyjątkowo korzystny. W czasie pandemii rzeczywiście bardzo wzrosła świadomość prozdrowotna. Badania mówią, że o 16% wzrosła liczba osób dostrzegających korelację jakości jedzenia i odporności. Naszym wspólnym zadaniem jest przekuć jak najwięcej z tych deklaracji w nawyk – zamienić intencje w racjonalne decyzje zakupowe. To jest nasz sektorowy cel i życzenie na rozpoczynający się 2022 rok
mówił Witold Boguta, Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Ulubione i nowe owoce w diecie Polaków
Kantar wymienia sezonowych ulubieńców i obiecujące nowości z 2021 roku. Ulubionym owocem Polaków jest truskawka. To także najbardziej czekany i najpopularniejszy owoc sezonowy. Kolejnym hitem jest borówka, która podbiła rankingi najzdrowszych owoców na całym świecie....
„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez KANTAR we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding. Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! III edycja".
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw