biogaz_09_2025

Badania GIW potwierdzają - fermy jaj w Polsce wolne od fipronilu

29 sierpnia 2017
Badania GIW potwierdzają - fermy jaj w  Polsce wolne od fipronilu

Pomimo doniesień ze strony zachodnich sąsiadów, dotychczasowe wyniki urzędowych badań kontrolnych prowadzonych przez Inspekcję Weterynaryjna dowodzą, że na polskich fermach produkujących jaja konsumpcyjne nie są i nie były stosowane preparaty zawierające w swoim składzie fipronil. Stwierdzana do tej pory obecność jaj potencjalnie skażonych fipronilem na krajowym rynku, dotyczyła wyłącznie produktów importowanych.

Polskie służby weterynaryjne podjęły działania kontrolne u polskich producentów jaj, w celu zweryfikowania zgłoszeń wygenerowanych przez Holendrów i Niemców za pośrednictwem Systemu RASSF, na temat jaj pochodzących z polskich ferm, w których wykryto rzekomą obecność fipronilu. Co istotne, do przekazanego stronie polskiej zgłoszenia dołączone  zostały wyniki badań laboratoryjnych stwierdzające obecność fipronilu w jajach i produktach jajecznych, które zostały  sfinansowane i wykonane na zlecenie przedsiębiorców działających na rynkach tych krajów – nie były to zatem badania urzędowe. Zgodnie z obowiązującymi procedurami, krajowe jednostki weterynaryjne podjęły właściwe działania kontrolne w celu wyjaśnienia podejrzeń skierowanych wobec polskich producentów. Inspekcja Weterynaryjna przeprowadziła szczegółowe kontrole wyjaśniające, czy na fermach utrzymujących stada drobiu są stosowane preparaty biobójcze zawierające fipronil i w ramach zleconych badań pobrała  na fermach urzędowe próbki do badań w kierunku obecności fipronilu. Badania próbek realizowane są w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym  - PIB w Puławach.

Kluczowe jest, że krajowy system nadzoru nad bezpieczeństwem żywności wykluczył podejrzenia kierowane wobec polskich producentów jaj przez podmioty z konkurencyjnych krajów europejskich, samych w dużej skali dotkniętych aferą fipronilową.  Jak wskazują badania laboratoryjne przeprowadzone w Instytucie Badawczym w Puławach, w ramach dwudziestu pobranych próbek urzędowych na fermach, na których podjęto procedurę wyjaśniającą w 16 z nich nie stwierdzono obecności fipronilu, a pozostałe 4 są w trakcie badań.

Należy zatem uznać, w oparciu o do tej pory prowadzone  działania nadzorujące, że problem stosowania fipronilu nie dotyczy produkcji jaj konsumpcyjnych na polskich fermach towarowych kur niosek, która odbywa się zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.

Przypominamy, że w Polsce dopuszczone są do obrotu preparaty zawierające fipronil, ale wyłącznie do użytku w gospodarstwach domowych -  żaden z nich nie jest przeznaczony do stosowania w chowie zwierząt, od których pozyskuje się produkty przeznaczone do spożycia przez ludzi.

 

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...

Podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków została wybrana nowa Rada Nadz...

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę