Suresh Rayudu Chitturi, pierwszy człowiek spoza Europy, został szefem International Egg Commission, największej i najważniejszej międzynarodowej organizacji reprezentującej producentów jaj.
W zgodnej opinii komentatorów powierzenie szefowania IEC, która ma siedzibę w Londynie, mieszkańcowi Azji jest naturalną koleją rzeczy ze względu na rosnące znaczenie tego kontynentu na światowej mapie biznesu jajecznego. Już teraz na Azję przypada dwie trzecie światowej produkcji jaj. Udział tego kontynentu w przyszłości będzie znacząco rósł.
Uważa się bowiem, że stoimy u progu wieloletniego wzrostu konsumpcji jaj w Indiach, co ma doprowadzić do wzrostu produkcji oraz importu przez ten kraj.
Obecnie w Indiach spożycie jaj na jednego mieszkańca wynosi 70 sztuk rocznie, co – w porównaniu do innych państw azjatyckich - jest wyjątkowo skromną liczbą (w Chinach spożycie roczne wynosi 300 jaj na mieszkańca, a w Japonii 340).
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz