MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Aż 23% mięsa było nieprawidłowo oznakowanych

20 stycznia 2023
Aż 23% mięsa było nieprawidłowo oznakowanych

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową mięsa i jego przetworów (parówek i innych kiełbas). Kontrolą objęto łącznie 155 podmiotów, w tym 81 producentów i 74 sklepy.

Cechy organoleptyczne
Oceną organoleptyczną objęto 245 partii. Z uwagi na zabrudzenia, pozostałości żeber i chrząstki z tępym brzegiem, przebarwienia i stłuczenia zakwestionowano 1 partię (0,4%).

Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 338 partiach, z 79 zakwestionowano (23,4%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły m.in. zawyżonej zawartości wody wchłoniętej w mięsie drobiowym, obecności niedeklarowanych surowców, niezgodnej z deklaracją zawartości tłuszczu, wody, białka i soli.

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 437 partii, z czego w 99 stwierdzono nieprawidłowości (22,6%). Dotyczyły one m.in.:

- Braku informacji o gatunku mięsa.
- Użycia niewłaściwej nazwy elementu drobiowego.
- Niewłaściwie podanego wykazu składników (np. braku wszystkich składników użytych do produkcji, podania składników nie użytych do produkcji, braku składu składnika złożonego, nie wymienienia składników w kolejności malejącej).
- Braku wskazania państwa i/lub grafiki przedstawiającej flagę państwa pochodzenia.
- Braku (lub niewłaściwego podania) w miejscu dostępnym bezpośrednio dla konsumenta informacji dotyczących wykazu składników, nazwy produktu oraz danych producenta.
- Braku lub niewłaściwie podanej informacji o ilości mięsa, wartości odżywczej, danych producenta.


POWIĄZANE

Noworoczne obniżki cen paliw, o których pisaliśmy ostatnio, należą już do przesz...

Według danych FGIS "Argus-Fito" według stanu na 15 grudnia od początku 2024 roku...

Rok 2024 stał się rekordowy dla ukraińskiego przemysłu cukrowniczego – krajowi p...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę