Bega Cheese to jedna z największych mleczarni na antypodach. 2015 rok zamyka wzrostem obrotów o 4% do 1,12 mld USD i zyskiem netto na poziomie 22 mln USD. Australijska mleczarnia podobnie jak wiele innych firm nie zdołała skompensować niskich cen półproduktów niższymi cenami za surowiec. Udało się jej jednak uzyskać stabilny wzrost przychodów w rosnącym rynku foodservice w Azji (wartość obrotów z tego kierunku produkcji wzrosła o 50% w ostatnich trzech latach).
Warto jednak pochylić się nad programem jaki wdrożono w mleczarni, a który ma skierować wysiłek produkcyjny na nowe tory.
Oprócz kryzysu w obszarze półproduktów obserwuje się bowiem silny popyt na australijskie odżywki pakowane tu na miejscu, w Australii. Współpraca z firmami specjalizującymi się w takich produktach jak Mead Johnson i Bellamy daje firmie wiedzę i doświadczenie w działaniu na nowych rynkach.
Kluczowe obszary w których firma ma się rozwijać w przyszłości to zakład wytwarzający i pakujący żywność dla niemowląt, inwestycje w bioskładniki odżywcze, laktoferyna i nowe generacje opakowań dla produktów konsumenckich.
Szczególne interesujący jest obszar bioskładników w którym Bega Cheese aktywnie chce działać – buduje bowiem nowy zakład kosztem 22 mln dolarów. Można je podzielić na bioskładniki pochodzenia mlecznego i niemlecznego.
W obszarze bioskładników pochodzenia mlecznego znajdują się hydrolizaty białkowe do odżywek dla niemowląt, osób starszych i sportowców. Kolejną grupę stanowią białka pokarmowe do odżywek dla niemowląt, dorosłych, seniorów, produktów do karmienia szpitalnego oraz odżywek dla sportowców. Trzecią grupę stanowią związki na bazie laktoferyny do odżywek dla niemowląt, dorosłych, seniorów, odżywek dla sportowców oraz produktów mleczarskich o charakterze konsumenckim. Następną grupę stanowią suplementy dla sportowców i dla zwierząt.
W obszarze bioskładników pochodzenia niemlecznego firma zaangażuje się w produkcję składników dla produktów służących kontroli wagi, preparatów do odżywiania przez kosmetyki, żywność funkcjonalną.
Następną grupę mają stanowić produkty, w których oba typy bioskładników będą współwystępować.
Forum Mleczarskie