USDA prognozuje produkcję w tym południowoamerykańskim kraju na poziomie 10,95 mln ton tj. +0,4%. Wiadomo jednak, że wskutek erozji dochodów ludności w efekcie epidemii, lokalna konsumpcja ucierpi wyraźnie mimo pakietu socjalnego w wysokości 3,16% PKB. W tle jest wprowadzone zamrożenie cen produktów spożywczych.
Dla firm mleczarskich istotne jest również to, że w marcu 2020 r. zapadła decyzja w ramach rządu o obłożeniu eksportu mleka płynnego 5% podatkiem eksportowym, a mleka w proszku 9% podatkiem. Nie ma przy tym sygnałów z mleczarni wskazujących rolnikom potrzebę zmniejszenia produkcji.
Przetwórstwo mleka według USDA osiągnie poziom 9,45 mln. ton, ale konsumpcja mleka płynnego prawdopodobnie spadnie poniżej historycznie niskich poziomów z 2019 r. tj. do 1,5 mln ton. Prognozuje się, że produkcja sera w 2020 r. wyniesie 440 tys. ton, co stanowi 11 tys. ton więcej w stosunku do produkcji z 2019 r.
Związane z kwarantanną zamknięcie wielu restauracji w Buenos Aires radykalnie zmniejszyło popyt na ser mozzarella, który jest podstawowym serem wytwarzanym w całej prowincji Buenos Aires. Surowiec ten został wchłonięty przez większe podmioty przetwórcze, zwłaszcza w prowincji Santa Fe. Przetwórcy zwiększają bowiem produkcję serów twardych mile widzianych na rynkach eksportowych.
Według prognoz przetwórców produkcja masła w 2020 r. wzrośnie do 39 tys ton, czyli o 30% więcej niż w 2019 r.
Argentyńscy przetwórcy dostrzegają duże zapotrzebowanie na sery w nadchodzących miesiącach. Prognozuje się, że eksport serów w 2020 r. wyniesie 70 tys. ton, co stanowi wzrost o 15% wobec 2019 r., a wywóz masła wyniesie 16 tys. ton, czyli 14% więcej niż w 2019 r.
Argentyna jest silnym eksporterem netto produktów mlecznych importując jedynie ograniczone ilości produktów mleczarskich z krajów sąsiednich. Przewiduje się, że ten ograniczony import będzie nadal spadał wskutek pogarszającej się sytuacji gospodarczej w Argentynie.
Forum Mleczarskie