biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Amerykańskie kurczaki dotarły do Chin

7 lutego 2020
Amerykańskie kurczaki dotarły do Chin

Ponowne zdobycie chińskiego rynku drobiarskiego przez  Amerykanów znalazło już potwierdzenie w zrealizowanych transakcjach. W połowie stycznia 2020 roku kontener z  24 tonami kurzych łapek odprawiły  służby celne w Szanghaju.  

Można powiedzieć, że to symboliczny początek nowej ery w handlu Chiny – USA. Wydarzenie to oznacza wielki powrót amerykańskiego mięsa drobiowego na rynek azjatycki, po kilku latach  nieobecności, gdy w roku 2015 chiński rząd  zakazał przywozu z USA z uwagi  na wystąpienie grypy ptaków w  tym państwie.  
Przypomnijmy, że  Chiny zniosły ograniczenia dotyczące importu mięsa drobiowego  z USA w  listopadzie 2019 roku. Kompromis między Waszyngtonem a Pekinem w sprawie drobiu  był jednym z  obszarów zaawansowanych dyskusji między krajami zmierzającymi w kierunku częściowej  umowy handlowej.  

Wydaje się, że Amerykanie  konkurencyjne rozgrywki o chińskiego klienta  będą toczyć z będącymi liderem w  dostawach do Chin Brazylijczykami, pozostawiając w tle pozostałych  światowych eksporterów.

Niemniej, w wyścigu całkiem mocną pozycję powinni utrzymać Tajlandczycy, którzy dynamicznie zwiększają  eksport  kurczaków do Państwa Środka. Analitycy szacują, że Tajlandia ma w 2020 roku zwiększyć wysyłki  kurczaków  do  Chin  aż o 60 proc. do 80 tys. ton.

 

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

Pekin/Bruksela, lipiec 2025 Podczas obchodów 50-lecia nawiązania stosunków dyplo...

W gospodarstwach rolnych generowane są różne odpady, z których wiele wymaga odpo...

Myślisz, że domek narzędziowy sprawdza się tylko do przechowywania różnych przed...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę