europejskie forum rolników 2025

Amerykańskie kurczaki dotarły do Chin

7 lutego 2020
Amerykańskie kurczaki dotarły do Chin

Ponowne zdobycie chińskiego rynku drobiarskiego przez  Amerykanów znalazło już potwierdzenie w zrealizowanych transakcjach. W połowie stycznia 2020 roku kontener z  24 tonami kurzych łapek odprawiły  służby celne w Szanghaju.  

Można powiedzieć, że to symboliczny początek nowej ery w handlu Chiny – USA. Wydarzenie to oznacza wielki powrót amerykańskiego mięsa drobiowego na rynek azjatycki, po kilku latach  nieobecności, gdy w roku 2015 chiński rząd  zakazał przywozu z USA z uwagi  na wystąpienie grypy ptaków w  tym państwie.  
Przypomnijmy, że  Chiny zniosły ograniczenia dotyczące importu mięsa drobiowego  z USA w  listopadzie 2019 roku. Kompromis między Waszyngtonem a Pekinem w sprawie drobiu  był jednym z  obszarów zaawansowanych dyskusji między krajami zmierzającymi w kierunku częściowej  umowy handlowej.  

Wydaje się, że Amerykanie  konkurencyjne rozgrywki o chińskiego klienta  będą toczyć z będącymi liderem w  dostawach do Chin Brazylijczykami, pozostawiając w tle pozostałych  światowych eksporterów.

Niemniej, w wyścigu całkiem mocną pozycję powinni utrzymać Tajlandczycy, którzy dynamicznie zwiększają  eksport  kurczaków do Państwa Środka. Analitycy szacują, że Tajlandia ma w 2020 roku zwiększyć wysyłki  kurczaków  do  Chin  aż o 60 proc. do 80 tys. ton.

 

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

  Odstępstwo od RENURE: Bez działania UE ryzykuje utratę zrównoważonego rozwiąza...

W weekend sklepy czeka prawdziwy szturm. Polacy ruszą na świąteczne zakupy. Głów...

Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Rosji, podaje za pośr...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę