Tyson Venture spółka zależna od Tyson Foods, zainwestował a 2,2 mln dolarów w izraelski startup żywnościowy „czyste mięso” firmy biotechnologicznej Future Meat Technologies. Celem tej firmy jest wprowadzenie rewolucyjnej metody pozyskiwania mięsa „bez udziału zwierząt”, co ma polegać na wytwarzaniu komórek mięśniowych i tłuszczowych w warunkach laboratoryjnych.
Firma Future Meat Technologies z siedzibą w Jerozolimie pracuje nad poprawą opłacalności biotechnologicznych metod produkcji mięsa, tak aby przed wprowadzeniem ich na rynek ceny detaliczne były zbliżone do cen produktów uzyskiwanych metodami konwencjonalnymi. Strategicznym celem firmy jest zredukowanie kosztów procesu produkcji do 5-10 dolarów za kilogram do 2020 roku (z obecnego poziomu 800 dolarów za 1 kg).
Jest to już kolejna inwestycja Tyson Food w alternatywne metody pozyskiwania białka i produkcji „mięsa z roślin”. Amerykański gigant zaangażował się już wcześniej w innowacyjną platformę wytwarzania w laboratorium prawdziwego mięsa bezpośrednio z komórek zwierzęcych projektu firmy Memphis Meats, a w 2016 roku zainwestował w spółkę Beyond Meat produkującą między innymi burgery z mięsa powstałego na bazie roślin.
Ekspozycja konwencjonalnych firm drobiarskich na innowacyjne technologie pozyskiwania mięsa staje się coraz bardziej popularna. Przypomnijmy, że w tym kierunku podąża również niemieckie przedsiębiorstwo drobiarskie Grupa PHW, która zainwestowała w izraelski startup SuperMeat i nawiązała partnerstwo z Beyond Meat stając się jedynym dystrybutorem burgerów roślinnych pod marką Beyond Burger na rynku niemieckim.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz