W Stanach Zjednoczonych pracują nad nową metodą pasteryzacji jaj przeznaczonych do konsumpcji, tak zwaną „pasteryzacją mikrofalową”. Firma Microsystems First Inc. opracowała innowacyjną technologię zastosowania mikrofal do pasteryzacji jaj w skorupkach.
Aparat Microsystems First kieruje mikrofale na skorupę jaja za pomocą aplikatora falowodu, a zastosowane rozwiązania techniczne zapewniają równomierność ogrzewania mikrofalowego. System pasteryzacji gwarantuje zabicie drobnoustrojów, jednocześnie chroniąc przed denaturacją białek i pogorszeniem cech jakościowych jaj świeżych. Nowa technologia może zostać zainstalowane na linii sortowania i pakowania jaj.
W opinii Amerykanów, rynek pasteryzowanych jaj w skorupkach jest stosunkowo niewielki, ale z punktu widzenia rosnących potrzeb zgłaszanych przez konsumentów, popyt na jaja pasteryzowane może wzrosnąć.
Mimo, że programy kontroli salmonelli wdrażane na fermach chronią konsumentów jaj, to ich oczekiwania, co do gwarancji bezpieczeństwa żywności są jeszcze większe. Pasteryzacja wydaje się być obiecująca także z uwagi na popyt w Azji. Konsumenci z tych rejonów świata, nie tylko boją się salmonelli, ale chorób zakaźnych drobiu (grypa ptaków).