Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Alternatywne Foie Gras niebawem wejdzie na rynek?

4 września 2019
Alternatywne Foie Gras niebawem wejdzie na rynek?

Czy nowe pomysły modnych ostatnio startupów to już przejaw ekstrawagancji?  Suprême, francuska firma typu  start  – up, zamierza oferować słynny pasztet ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich (foie gras) w „wersji etycznej”.

Suprême deklaruje, że innowacyjny produkt powstaje z komórek ekstrahowanych z jaja kaczego,  które są następnie hodowane przez „dokarmianie” substancjami odżywczymi i stymulowanie poziomu  pożądanych tłuszczy.  Firma planuje debiut swoich pierwszych produktów foie gras do 2023 r.

Na świecie  pojawiło się już wiele startupów, które próbują stworzyć „prawdziwe” produkty mięsne  w innych warunkach  niż  na fermach zwierząt. Firmy biotechnologicznie prześcigają się w pomysłach na pozyskiwanie tak zwanego „czystego mięsa”.

Zjawisko to  wspierają  nie tylko wegańskie czy wegetariańskie skłonności konsumentów. W  większym stopniu przyczyniają  się  do tego kampanie  organizacji praw zwierząt i ekologów  pokazujące produkcję zwierzęcą w negatywnym świetle z punktu widzenia etyki i wpływu na środowisko.

Wydawać się  może, że to zjawisko jest dość  abstrakcyjne. Okazuje się jednak, że światowi giganci tradycyjnego mięsa w obawie  przed wielką niewiadomą nie lekceważą trendów i wspierają pęd w kierunku produkcji mięsa w warunkach laboratoryjnych.

 

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę