AleBrowar, jeden z pionierów kraftowej rewolucji piwnej w Polsce, konsekwentnie rozwija swoje portfolio piw oraz napojów nisko- i bezalkoholowych. Z myślą o sezonie wakacyjnym producent piw rzemieślniczych przygotował kolejną nowość pod marką Free way - bezalkoholowe Fruit ALE.
Zgodnie z wynikami badania „Kultura picia w Polsce – co o sobie myślimy?” przeprowadzonego przez SW Research na zlecenie Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy, blisko 78 proc. respondentów uważa, że można dobrze się bawić bez alkoholu. Dodatkowo, 54 proc. kobiet i 47 proc. mężczyzn, zgadza się z obserwacją, że niepicie staje się coraz bardziej modne1. Na rosnący trend NoLo na bieżąco reagują sami producenci, wprowadzając do oferty coraz bardziej urozmaicone i bogate propozycje napojów nisko- i bezalkoholowych.
Na sezon wakacyjny gotowy jest także lęborski AleBrowar, który wprowadził właśnie do oferty kolejną nowość marki Free Way, pod którą jak dotąd było dostępne bezalkoholowe IPA.
- Nasza nowa, letnia propozycja to Free Way Fruit ALE, czyli bezalkoholowe, orzeźwiające piwo z dodatkiem pulpy z mango, marakui oraz soku pomarańczowego. To nasza soczysta owocowość zamknięta w puszce - lekka i pijalna odpowiedź na aktualne potrzeby rynkowe. Wsłuchujemy się w głosy naszych konsumentów, stąd też nasza praca nad rozwijaniem nie tylko kategorii bezalkoholowych piw, ale także rzemieślniczych napojów bezalkoholowych, takich jak kombucha oraz lemoniady chmielowe w wielu smakach - mówi Arkadiusz Wenta, współzałożyciel AleBrowaru.
Bezalkoholowe piwa i napoje AleBrowaru są dostępne w sprzedaży w jego lokalach firmowych w Gdyni i we Wrocławiu.
***
O AleBrowarze
AleBrowar wymieniany jest wśród pionierów piwnej, kraftowej rewolucji. Początkowo firma, która działa na rynku od 2012 roku, warzyła piwa na zasadach kontraktowych, by następnie, w 2017 roku otworzyć swój wymarzony, stacjonarny browar w Lęborku. AleBrowar prowadzi też swoje firmowe lokale w Gdańsku, we Wrocławiu oraz w Gdyni.
Firma specjalizuje się w produkcji niepasteryzowanych piw górnej fermentacji. Od kilku miesięcy rozwija też swoją autorską markę AleBrowar Organic, pod którą dostępne są piwa ekologicznego oraz bezalkoholowe lemoniady chmielowe i kombucha. W marcu br., w ramach planu rynkowej konsolidacji, część udziałów AleBrowaru przejęła Mazurska Manufaktura S.A., producent kraftowych alkoholi mocnych i piw regionalnych.
oprac, e-red, ppr.pl