Edukacja konsumentów i popularyzacja zdrowego trybu życia to główne tematy rozpoczętego w środę w Warszawie II Kongresu "Żywność, żywienie a zdrowie w Polsce zintegrowanej z Unią Europejską".
Tzw. choroby żywieniowozależne, m.in. choroby układu krążenia, nowotwory i otyłość, stanowią ogromny problem epidemiologiczny w Polsce. "Jedynie poprzez upowszechnianie zdrowego trybu życia można zmniejszyć zapadalność i umieralność na te choroby" - uznał na środowej konferencji prasowej przewodniczący Kongresu doc. dr hab. Mirosław Jarosz.
Jak podkreślił zastępca dyrektora ds. bezpieczeństwa żywności i żywienia w Instytucie Żywności i Żywienia, dr Lucjan Szponar, celem naszego kongresu jest uświadomienie konsumentom, jak ważne jest np. czytanie informacji umieszczonych na opakowaniach produktów czy zwrócenie uwagi na dobranie prawidłowej diety. -"Bardzo ważna jest także aktywność fizyczna" - zaznaczył.
W ocenie specjalistów Polacy odżywiają się coraz lepiej.- "W ciągu ostatnich dziesięciu lat nastąpiły duże zmiany w sposobie odżywiania się Polaków. Jemy więcej drobiu i warzyw, a tłuszcze roślinne spożywamy częściej od popularnych w czasach PRL-u tłuszczy zwierzęcych" - powiedział prof. Wiktor Szostak.
Sesje plenarne i naukowe kongresu będą poświęcone m.in. profilaktyce chorób żywieniowozależnych, prawu żywnościowemu, bezpieczeństwu żywności, polskiemu rynkowi żywności (produkcja i konsumpcja). W obradach bierze udział pięciuset przedstawicieli nauki oraz stu przedstawicieli przemysłu.
Organizatorami kongresu są m.in. Instytut Żywności i Żywienia, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, Instytut Ochrony Roślin, Stowarzyszenie Polska Federacja Producentów Żywności i Państwowy Zakład Higieny.
Kongres "Żywność, żywienie a zdrowie" jest organizowany co dziesięć lat. Tegoroczny odbywa się w Warszawie w Centrum Kongresowym przy ulicy Bobrowieckiej 9 i potrwa do soboty.