A_BIO_AGRO_950

Żywność zdrożała o niecały procent. W grudniu

5 stycznia 2016
Jak podał Główny Urząd Statystyczny, ceny towarów i usług konsumpcyjnych w grudniu 2011 r., w stosunku do poprzedniego miesiąca, wzrosły o 0,4%. W poszczególnych grupach towarów i usług konsumpcyjnych odnotowano zróżnicowaną dynamikę cen. Największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem miały w tym okresie podwyżki cen żywności (o 0,9%).
Ceny żywności w grudniu 2011 r. były wyższe niż przed rokiem o 4,6 proc. Najbardziej podrożał cukier (o 33,7 proc.), przetwory młynarskie (o 12,2 proc.) i tłuszcze zwierzęce (o 11,2 proc.).
W następstwie zmian cen skupu żywca, ceny mięsa wzrosły przeciętnie o 11,1 proc., w tym drobiu - o 18,2 proc., mięsa wołowego - o 17,3 proc., a wieprzowego - o 13,5 proc. Obserwowany wzrost cen mięsa przełożył się na dynamikę cen wędlin, za które należało zapłacić o 7,6 proc. więcej niż przed rokiem.



POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę