Jak podał Główny Urząd Statystyczny, ceny towarów i usług konsumpcyjnych w grudniu 2011 r., w stosunku do poprzedniego miesiąca, wzrosły o 0,4%. W poszczególnych grupach towarów i usług konsumpcyjnych odnotowano zróżnicowaną dynamikę cen. Największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem miały w tym okresie podwyżki cen żywności (o 0,9%).
Ceny żywności w grudniu 2011 r. były wyższe niż przed rokiem o 4,6 proc. Najbardziej podrożał cukier (o 33,7 proc.), przetwory młynarskie (o 12,2 proc.) i tłuszcze zwierzęce (o 11,2 proc.).
W następstwie zmian cen skupu żywca, ceny mięsa wzrosły przeciętnie o 11,1 proc., w tym drobiu - o 18,2 proc., mięsa wołowego - o 17,3 proc., a wieprzowego - o 13,5 proc. Obserwowany wzrost cen mięsa przełożył się na dynamikę cen wędlin, za które należało zapłacić o 7,6 proc. więcej niż przed rokiem.